VVD



Nieuws

19 feb 2004 - Opheldering gewenst over situatie
betreffende ophokplicht pluimvee

VVD: Veerman speelt met vuur

Opheldering gewenst over situatie betreffende ophokplicht pluimvee

Landbouwwoordvoerder Gert-Jan Oplaat van de VVD Tweede-Kamerfractie is verbaasd over de reactie van landbouwminister Veerman om buitenlopende kippen en andere pluimvee niet binnen te houden tijdens de vogeltrek.

Volgens de minister zou er geen noodzaak in Nederland bestaan om zulke maatregelen te treffen om een mogelijke besmetting van het vogelpestvirus tegen te gaan. Oplaat: ,,Daar zit iets niet goed. Een ophokplicht is er niet, er is volgens de minister geen veterinaire noodzaak, maar hij wil wel dat er ontsmettingmatten op Schiphol worden neergelegd. Verwacht hij nu wel of niet dat het vogelpestvirus naar Nederland komt?''

De liberale woordvoerder uit zijn verwondering in schriftelijke vragen aan de minister. In die vragen wil Oplaat ook antwoord op het gegeven dat Veerman nu de pluimveesector van het kastje naar de muur stuurt omdat de sector zelf een nieuwe uitbraak tracht te voorkomen. Vorig jaar kreeg de pluimveesector nog het verwijt dat het niet daadkrachtig had opgetreden en onvoldoende maatregelen had getroffen. Nu nemen zij zelf tijdig het initiatief door met het idee van de ophokplicht te komen en wordt het idee niet door de minister ondersteund. Wat Oplaat betreft speelt de minister met vuur, stel dat er volgende week vogelpest uitbreekt, dat zitten we met een groot probleem.

Vragen van het lid Oplaat (VVD) aan de minister van LNV over de ophokplicht van pluimvee.


1.

Kent u het artikel "Ophokplicht voor pluimvee mist juridische basis" uit het Agrarisch Dagblad van 19 februari 2004?


2.

Het geen ontheffing geven voor verhandeling van eieren van opgehokte Freiland-kippen zorgt er voor dat er geen basis is voor een ophokplicht van pluimvee. Waarom ziet de minister ophokken niet als een veterinaire noodzaak terwijl hij wel spreekt van ontsmettingsmatten wel op Schiphol liggen? Klopt het gerucht dat de ontsmettingsmatten nog niet op Schiphol zijn gearriveerd?


3.

Bent u van mening, dat de vorig jaar getroffen pluimveesector, die nu met het oog op een ernstige ontwikkeling elders in de wereld, zelf het initiatief neemt om een dierziekte uitbraak hier te voorkomen, van het kastje naar de muur wordt gestuurd nu de overheid het verzoek tot ophokken niet honoreert i.v.m. het missen van veterinaire gronden?


4.

Bent u van mening dat het uitblijven van de ophokplicht spelen met vuur is, zeker nu FAO directeur diergezondheid Samuel Jutzi heeft verklaard dat vogelpest mogelijk onuitroeibaar is en mogelijk nog lang zal voortwoekeren in Azië?