VVD



Nieuws

19 feb 2004 - VVD: helderheid omtrent
woonwagenkamp Vinkenslag

De Tweede-Kamerfractie van de VVD wil van zowel de minister van VROM als van de staatssecretaris van Financiën meer helderheid over het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag. Woordvoerster Belastingen, Ineke Dezentjé Hamming, wil van staatssecretaris Wijn weten wie er betrokken waren bij het maken van afspraken over afwijkende fiscale regelingen met de bewoners.

De woordvoerster wil van de staatssecretaris weten of het juist is dat de ondernemers in Vinkenslag ontslagen waren van hun administratie- en bewaarplicht en welke gevolgen dit heeft voor de aanslagen in de komende jaren.

Daarnaast vraagt Dezentjé Hamming samen met de woordvoerder Milieu, Paul de Krom, aan VROM-minister Dekker hoeveel de bodemsanering van woonwagenkamp Vinkenslag bedraagt. De liberalen zijn op de hoogte van het gegeven dat de bodem van het kamp vervuild is door schilder- en autoreparatiebedrijven die er voorheen zaten. De vraag rijst voor de VVD nu: wie betaalt de kosten voor de bodemsanering? Geschiedt dat conform de wet dat ook hier de vervuiler betaalt?

Vragen van de leden Dezentjé Hamming en De Krom (beiden VVD) aan de minister van VROM inzake de bodemsanering van woonwagenkamp Vinkenslag.

1.

Welke kosten zijn gemoeid met de bodemsanering van Vinkenslag?

2.

Worden de kosten van bodemsanering van bedrijfsterreinen op woonwagenkamp Vinkenslag conform art 75 Wet bodembescherming verhaald op degenen die de vervuiling veroorzaakt hebben? Zo nee, waarom niet en welke partij draagt volgens de minister de kosten?

Aanvullende vragen van het lid Dezentjé Hamming (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën inzake woonwagenkamp Vinkenslag te Maastricht.

1.

Wie waren betrokken bij het maken van afspraken over een speciaal fiscaal regime in de jaren 1993-2003? Hoe heeft deze afspraak 10 jaar lang stand kunnen houden? Welke fiscale afspraken golden vóór 1993?

2.

De staatssecretaris heeft tijdens het vragenuur van 17 februari 2004 gezegd dat hem niets bekend was. Bij de Belastingdienst schijnen deze afspraken geen geheim te zijn. Wie en tot op welk niveau waren wel op de hoogte?

3.

Bestaat er een apart fiscaal beleid voor woonwagenkampbewoners of soortgelijke ondernemers? Zo ja, wat houdt dit beleid in? Zo nee, wordt er wel belasting betaald en wordt hier ingevorderd?

4.

Is het juist dat de ondernemers in Vinkenslag ontslagen waren van hun administratie- en bewaarplicht? Welke gevolgen heeft dit voor de aanslagen in de komende jaren?

5.

Hoe ondervangt de staatssecretaris mogelijke witwaspraktijken als aangifte wordt gedaan over de jaren dat de oude regeling gold, met inachtneming van bovenstaande?