VVD



Nieuws

19 feb 2004 - Inbreng debat
huisvestigingskosten UVW

Mijnheer de voorzitter,

Ik citeer uit de brief van de minister van maandag 16 februari;

"Bij het trekken van conclusies ten aanzien van de voorzitter en het lid van de Raad van Bestuur UWV belast met de portefeuille huisvesting dient tevens in overweging te worden genomen hoe zij hebben gehandeld vanaf het moment dat deze kwestie in het Algemeen Overleg van 25 juni 2003 aan de orde was. Gezien de aard van de toen gestelde vragen hadden zij naar mijn mening onder ogen moeten zien dat het vertrouwen in UWV op het spel stond en dat UWV zelf een belangrijke bijdrage zou moeten leveren aan herstel van dat vertrouwen."

Ik kan in plaats van" voorzitter en lid Raad van Bestuur UWV" "minister" invullen met een zelfde conclusie. "Bij het trekken van conclusies ten aanzien van de minister dient tevens in overweging te worden genomen hoe hij heeft gehandeld vanaf het moment dat deze kwestie in het Algemeen Overleg van 25 juni 2003 aan de orde was. De Tweede Kamer twijfelde aan de kosten van de verbouwing van het UWV hoofdkantoor en de daarover verstrekte informatie door de minister. Gezien de aard van de toen gestelde vragen had de minister onder ogen moeten zien dat hij een belangrijke bijdrage moest leveren aan het verstrekken van de juiste cijfers en het wegnemen van de twijfels".

Ik heb het optreden van de minister in dit dossier amateuristisch genoemd. Amateuristisch, omdat de minister een half jaar lang de opmerkingen van de Kamercommissie niet serieus nam. De minister als doorgeefluik van informatie, het klakkeloos doorsturen van informatie aan de Tweede Kamer, is niet professioneel. De minister moet zich ervan vergewissen dat wat hij de Tweede Kamer stuurt klopt, zeker na waarschuwingen dat de aan hem verstrekte informatie niet zou kloppen.

Het afgelopen weekend hervond de minister zich. Het gebrek aan daadkracht in dit dossier werd nu overgecompenseerd. De minister laat twee bestuurders van UWV weten dat ze moeten vertrekken. Maar hoe dat geregeld moet worden is niet duidelijk. Ik kan u nu al vertellen dat dit veel geld gaat kosten. Heeft de minister zijn eigen falen willen toedekken, door snel deze twee bestuurders van UWV de laan uit te sturen?

Waarom probeerde de minister niet tot een oplossing te komen die zal inhouden beter toezicht, verantwoording afleggen over de te veel gemaakte kosten en bezien of er kan worden doorgewerkt. Bijvoorbeeld met bijstelling van de salarissen naar beneden omdat er onnodige uitgaven zijn gedaan.

Had de minister niet alles op alles moeten zetten om de schade te beperken?

De Kamer moet zich niet bemoeien met de vertrekprocedure en kosten. Wij willen wel dat de minister zich achteraf verantwoordt aan de Kamer. Bij ontslag mag er géén sprake zijn van royale gebaren bovenop het onontkoombare.

Het UWV

Het UWV heeft naar de mening van de VVD fractie twee fouten gemaakt. Ten eerste is er sprake van onvoldoende kostenbewustzijn bij de verbouwing van het hoofdkantoor, zoals gloednieuw sanitair slopen en voor veel geld een vide uitzagen. Zulke geldverspilling veroordelen wij.

Ten tweede was de informatieverstrekking slecht. Onjuist, want onvolledig. En misleidend omdat de kengetallen door gebruik van onjuiste aantallen vierkante meters een gunstiger beeld lieten zien.

De minister

Net als UWV heeft de minister onjuiste, want onvolledige informatie verstrekt. Uit het rapport Meijer blijkt dat hij dat niet met opzet heeft gedaan. Te laat heeft hij alle signalen, waaronder die van de Tweede Kamer, serieus genomen. De minister heeft in feite de zelfde fouten gemaakt als de top van UWV. De minister concludeert dat de UWV top moet vertrekken Zelf wil hij blijven zitten. Hij biedt in zijn brief aan de Tweede Kamer van maandag jl. zijn excuses aan. Hij betuigt zijn spijt over de onjuiste rapportages en erkent dat hij eerder een onafhankelijk onderzoek had moeten instellen.

Dat siert de minister. Wij zijn milder over de minister dan de minister over de top van UWV. Wij zijn bereid zijn excuses te aanvaarden. Maar wel is het daarbij voor ons essentieel dat wij er op kunnen rekenen dat dit niet weer zal gebeuren. Mijnheer de minister, kunnen wij er op rekenen dat U nu niet meer klakkeloos cijfers doorstuurt, maar handelt naar de wijsheid "vertrouwen is goed, maar controle moet". Als u de Kamer informeert moeten wij er van uit kunnen gaan dat die informatie klopt. Kunnen wij er op rekenen dat u voortaan de signalen oppakt, de Kamer serieus neemt en daar ook naar handelt?

Dat is voor ons de essentiële vraag vandaag.

Toezicht minister op UWV

Het rapport Meijer geeft in aan dat het toezicht op het UWV onvoldoende is. Wanneer komt de minister met maatregelen die goed toezicht en aansturing mogelijk maken? Een echt toezichtmodel in plaats van een adviesmodel lijkt ons beter.

Makelaarscourtage

De tijdelijke voorzitter van UWV heeft onder meer opdracht de makelaarscourtage van 1.032.509 euro bovenop de al betaalde 261.800 euro te onderzoeken. Kunnen wij er op rekenen dat direct aangifte wordt gedaan indien hier sprake is van onregelmatigheden?

De heer Meijer's interview in Trouw

In het interview in Trouw van gisteren doet de heer Meijer opvallende uitspraken. Hij zegt dat de relatie tussen de Kamer, de minister en de UWV-top ronduit geprikkeld was.

Over de Kamer en UWV zegt hij, ik citeer: "Het zat al niet goed. Men zocht duidelijk een stok om de hond mee te slaan. De inrichtingskosten zijn het nu geworden. Maar anders was er binnenkort wel een andere stok gepakt".

Ik wil weten wat hij hier nu bedoelt te zeggen. Vindt hij de kwestie zwaar overtrokken? En zo ja, waarom heeft hij het rapport dan geschreven en vooral gepresenteerd zoals hij dat heeft gedaan? Of zijn uitlatingen in het interview kloppen niet, of zijn rapport en de presentatie zijn niet evenwichtig. Beide feiten zijn ernstig, de VVD fractie wil hier duidelijkheid over.

Graag een reactie van de minister.