Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoger opgeleiden roddelen het meest

TNS NIPO-onderzoek geeft inzicht in roddelend Nederland

Amsterdam, 19 februari 2004 - Hoger opgeleiden zijn de grootste roddelaars. Dat blijkt uit een onderzoek dat Story heeft laten uitvoeren door TNS NIPO naar roddelend Nederland. Aanleiding voor het onderzoek is het 30-jarig jubileum van Story, het eerste roddelblad van Nederland. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd onder ruim 1000 respondenten, zijn vandaag gepresenteerd.

Roddelen geen slechte eigenschap
Een meerderheid van de Nederlanders vindt roddelen geen slechte eigenschap, zo blijkt uit het onderzoek. Roddelen kan ook over positieve dingen gaan, meent de helft van de Nederlanders. Bijna 50% vindt eveneens dat je je niet hoeft te schamen voor roddelgedrag. Een derde van de Nederlanders vindt bovendien dat roddelen het gevoel van saamhorigheid versterkt. Vooral jongeren zijn van mening dat roddelen ook positieve kanten heeft. Het minst positief zijn de hoger opgeleiden. Terwijl zij wel de grootste roddelaars blijken te zijn. Zij houden er het meest van om over anderen te praten en nieuwtjes te horen en door te vertellen.

Kennissen favoriete roddelonderwerp
Over kennissen wordt het meest geroddeld. Daarna volgen collega's en vrienden en vriendinnen. Uit het familiecircuit worden broers en zussen het meest besproken en de schoonvader het minst. Jongeren hebben het vooral over liefdesleven, hobby's en uiterlijk van anderen, ouderen voornamelijk over iemands gezondheid. Mannen roddelen relatief meer over het werk van anderen, vrouwen relatief meer over kinderen, gezondheid en uiterlijk.

Máxima het populairst
Ook de belangstelling voor de privé-zaken van bekende Nederlanders is groot. De helft van de Nederlandse bevolking is daarin geïnteresseerd. Vooral lager opgeleiden zijn nieuwsgierig naar het wel en wee van BN'ers. Dit komt voort uit de relativerende gedachte dat het BN-ers ook niet altijd voor de wind gaat. De populairste bekende Nederlander is prinses Máxima, gevolgd door koningin Beatrix. Frans Bauer is de bekendste niet-koninklijke Nederlander. Vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in Máxima en Beatrix, mannen geven de voorkeur aan voetballers en andere sporters. Verder blijkt uit het onderzoek dat de geruchtmakende affaires rond Mabel en Margarita de best gevolgde zaken waren in 2003, gevolgd door de zwangerschap van Máxima en het afgeblazen huwelijk van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé.

Informatiebronnen roddelen
Nieuws over BN'ers is tegenwoordig volop te verkrijgen. Niet alleen via de roddelbladen, maar ook via dagbladen, journaals en programma's als RTL Boulevard. De helft van de ondervraagden geeft dan ook aan er niet meer omheen te kunnen. Van de roddelbladen wordt Story als het betrouwbaarst gezien. Story is blij met deze uitkomst. Met het TNS NIPO-onderzoek naar roddelend Nederland wilde Story meer inzicht krijgen in de Nederlandse roddelgewoontes om zo voorop te kunnen blijven lopen op het gebied van gossip.

= = =