Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 19 februari 2004

KEUZE GENEESWIJZE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID?

LPFer Hilbrand Nawijn wil van minister Hoogervoorst (VWS) duidelijkheid over de rol van alternatieve genezers en homeopathieartsen. Nawijn heeft vandaag Kamervragen gesteld naar aanleiding van uitlatingen van de minister over alternatieve genezers in verhouding tot de door hem voortdurend voorgestane eigen verantwoordelijkheid van de patiënt.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zei woensdag niets te moeten hebben van alternatieve geneeswijzen. Terwijl hij aangeeft dat iedereen weet dat deze genezers aan patiënten gewoon water voorschrijven, spreekt hij in diverse beleidsstukken over de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. Van dit glaasje water maken zon miljoen mensen in Nederland gebruik. Mogen deze mensen hun eigen adviseurs kiezen?, is de vraag die LPF-kamerlid Nawijn door de minister beantwoord wil zien.

De Lijst Pim Fortuyn heeft er vertrouwen in dat de burger zijn eigen verantwoordelijkheid kan dragen. De werkwijze van alternatieve genezers moet open en transparant zijn. Alleen wanneer de wet wordt overtreden, door bijvoorbeeld list, misleiding en bedrog, moet er worden ingegrepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg presenteerde deze week een rapport waaruit blijkt dat de genezers met hun behandelingsmethoden hebben bijgedragen aan de dood van de actrice Silvia Millecam. Conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg was dat alternatief genezeres Jomanda de actrice Sylvia Millecam heeft misleid door te stellen dat ze geen borstkanker had.