Politie Amsterdam-Amstelland

Gearresteerd na achtervolging

19-2004. Woensdagmiddag rond half één werd na een doldwaze achtervolging in Amsterdam-Noord op de IJdoornlaan, een 38-jarige man aangehouden die in een gestolen auto reed. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De personenauto stond sinds dinsdagochtend als gestolen geregistreerd.
De verdachte had kort daarvoor op de Zuiderzeeweg getankt zonder te betalen. Surveillerende politiemensen kregen de gestolen auto in het zicht en zetten de achtervolging in. De bestuurder haalde de meest gevaarlijk capriolen uit om aan zijn achtervolgers te ontkomen. Hierbij reed hij lange tijd met hoge snelheid over de vluchtstrook van de A10-Noord. De achtervolging zette zich voort door Amsterdam-Noord. De wegpiraat negeerde verschillende rode verkeerslichten, reed in verboden richting, over fietspaden, reed bijna een fietser ondersteboven en raasde langs een school waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Op de IJdoornlaan haalde de man een aantal auto's in en schampte daarbij een politiebus die uit tegenovergestelde richting kwam. De verdachte verloor daardoor de macht over het stuur en kwam tegen een lichtmast tot stilstand. Hij probeerde nog weg te komen, maar kon direct door agenten worden ingerekend. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond.

---
Goed signalement leidt naar daders
19-2-2004. Woensdagochtend probeerde een ongeveer 18-jarige man een winkel te overvallen in de Tweede Egelantierdwarsstraat. Hij stormde de winkel binnen en bedreigde een winkelmedewerker met een honkbalknuppel. De vrouw gilde toen hij haar bij de keel greep. De dader die kennelijk schrok van de noodkreten van het slachtoffer vluchtte de winkel uit richting de Bloemgracht en is sindsdien spoorloos.

---