Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan Rabobank Pensioenfonds Postbus 90801 2509 LV Den Haag T.a.v. de heer drs. D.J.M.G. van Slingelandt, Anna van Hannoverstraat 4 voorzitter bestuur Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 UC P 230
Postbus 17100
3500 HG UTRECHT

Uw brief Ons kenmerk
28 november 2003 AV/PB/2003/92005

Onderwerp Datum
ftk/ias 19 februari 2004

Geachte heer Van Slingelandt,

Met uw brief van 26 november 2003 aan de Minister en aan mijzelf gaf u aan met klem erop toe te zien dat bij de ontwikkeling van het Financieel Toetsingskader ermee rekening wordt gehouden dat het onwenselijk is dat buffers uit premieverhogingen moeten worden gevormd. Daarnaast verwees u naar de eis in IAS 19 waarbij de balansen van het pensioenfonds en de aangesloten onderneming moeten worden geconsolideerd. U stelde dat dit de (intergenerationale) solidariteit aantast en u pleitte ervoor om pensioenfondsen de ruimte te geven hun solidariteit te kunnen handhaven. U vroeg vervolgens om de in voorbereiding zijnde Pensioenwet alsmede nationale wetgeving inzake IAS zodanig te (laten) wijzigen dat pensioenfondsen ook daadwerkelijk die solidariteit kunnen blijven waarmaken. Omdat het onderwerp tot mijn portefeuille behoort, beantwoord ik uw brief.

De door u aangesneden problematiek van de hoogte van de buffers is de afgelopen tijd intensief tussen het kabinet en de organisaties van werkgevers en werknemers (verenigd in de Stichting van de Arbeid en in de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid) aan de orde geweest in het kader van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet. De nota is op 9 februari jl. met instemming van de Ministerraad naar de Tweede Kamer gezonden. Niet alleen was het door die discussie niet mogelijk eerder op uw brief te reageren; ik meen ook dat deze nota uw zorgen afdoende ondervangt.

Ten aanzien van uw wensen ten aanzien van IAS 19 merk ik vooraf op dat ook dit onderwerp binnen de Stichting van de Arbeid uitgebreid aan de orde is geweest. Op 24 juli 2003 is de Europese besluitvorming over de huidige IAS
verslaggevingstandaarden (behalve IAS 32 en 39) definitief geworden. Deze standaarden zullen dus per 1/1/2005 rechtstreekse werking hebben voor de EU beursgenoteerde ondernemingen. De IAS-verordening biedt de lidstaten een aantal keuzemogelijkheden.

2

Aan ondernemingen die alleen schuldtitels ter beurze hebben genoteerd of aan ondernemingen waarvan de effecten in een derde land zijn genoteerd en die internationaal aanvaarde standaarden (in de praktijk de Amerikaanse standaarden US GAAP) hanteren als de primaire basis voor hun jaarrekening, kan tot boekjaar 2007 uitstel van toepassing van de IAS worden verleend. Ook kunnen lidstaten beursgenoteerde ondernemingen toestaan of verplichten behalve de geconsolideerde jaarrekening ook de enkelvoudige jaarrekening volgens de IAS op te stellen. Ten slotte kunnen lidstaten niet-beursgenoteerde ondernemingen toestaan of verplichten de IAS toe te passen.
Het is nog niet duidelijk hoe Nederland van die keuzemogelijkheden gebruik gaat maken.

Voor de toepassing van IAS 19 in de NL situatie beoogt de richtlijn RJ 271 van de Raad voor de Jaarverslaggeving richting te geven ten aanzien van de omstandigheden waaronder pensioenregelingen kwalificeren als een toegezegde bijdrage regeling (defined-contribution plan) of een toegezegde-pensioenregeling (defined-benefit plan). In die richtlijn RJ 271 is aangegeven dat voor een toegezegde-bijdrageregeling bepalend is dat er geen of slechts een zeer beperkte kans is dat een verplichting voor de rechtspersoon (d.w.z. de onderneming) bestaat tot het betalen van aanvullende bijdragen als sprake is van een tekort bij het fonds. Alle andere regelingen vallen onder het begrip toegezegde pensioenregeling. De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft op 4 juni 2003 ingestemd met het advies van de betreffende werkgroep van de Raad voor de Jaarverslaggeving en van de Stichting van de Arbeid. De tekst van de nieuwe Richtlijn 271 Personeelsbeloningen is op 21 juli 2003 gepubliceerd.
Indien een regeling voldoet aan de hierboven aangegeven omschrijving van een toegezegde- bijdrageregeling, is er dus geen noodzaak tot consolidatie van de balans van het pensioenfonds en van de aangesloten onderneming.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)