European Commission

C/04/43

Brussel, 19 februari 2004

5909/04 (Presse 43)

De Raad verlengt de gerichte sancties tegen Zimbabwe

De Raad heeft vandaag een gemeenschappelijk standpunt en een verordening aangenomen (1)
tot wijziging en verlenging van de bij Gemeenschappelijk Standpunt 2003/115/GBVB en Verordening (EG) nr. 313/2003 vastgestelde gerichte sancties tegen Zimbabwe, gezien de voortdurende verslechtering van de situatie op het gebied van de mensenrechten aldaar.

De sancties, waarvan de duur met 12 maanden is verlengd, nemen de vorm aan van een embargo op de verkoop, de levering of de overdracht van wapentuig en het verstrekken van technisch advies, opleiding of bijstand in verband met militaire activiteiten, en van een embargo op de verkoop of levering van uitrusting die voor binnenlandse repressie in Zimbabwe kan worden gebruikt.

Voorts is een reisverbod ingesteld en zijn de tegoeden, financiële activa en economische middelen bevroren van personen die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering in Zimbabwe. De lijst van personen tegen wie deze maatregelen gericht zijn, is bijgewerkt.

Doel van de in 2002 aangenomen en in 2003 verlengde sancties is de beoogde personen aan te moedigen een beleid te verwerpen dat een einde maakt aan de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en goed bestuur in Zimbabwe.

Het gemeenschappelijk standpunt zal worden bekendgemaakt in Publicatieblad L/50 van vrijdag 20 februari, en de verordening op dinsdag 24 februari.


________________________

(1)
Het besluit is zonder bespreking aangenomen tijdens de zitting van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken.