Gemeente Zwolle

Eerste Ooievaarsnest in park Oldeneel

Datum uitgave: 17-02-2004

Onderwerp: bestemmingsplannen; milieu; recreatie Wethouder Peter Pot opent op 19 februari 2004 om 09.00 uur een ooievaarsnest in de Buurtschap IJsselzone. Dit nest is het eerste nest in wat een lint van ooievaarsnesten moet worden. Het eerste nest wordt geplaatst in park Oldeneel, ten noorden van de Centrale Harculo. De feestelijke plaatsing wordt bijgewoond door verschillende schoolkinderen (drie klassen van De Klokbeker en De IJsselhof). Zij zingen het Ooievaarslied van Zwolle met muzikale begeleiding. Initiatiefnemer van het lint van ooievaarsnesten is Bertho Bulthuis, bewoner van Zwolle Zuid. Het initiatief past goed in de ontwikkelingsdoelstellingen van de Buurtschap IJsselzone Zwolle, namelijk het behouden van de natuurlijke en cultuurhistorische waarden. Hiervoor hebben verschillende inwoners van Zwolle ideeën aangedragen, waarvan het idee voor de ooievaarsnesten er één is. Die ideeën zijn in 2002 door de Initiatiefgroep IJsselzone gebundeld in het boek IJsselzone Boven Water. In het project Buurtschap worden verschillende van deze ideeën nu gerealiseerd. Hierbij speelt Staatsbosbeheer een belangrijke rol door de inzet van subsidie in het kader van Groen in en om de Stad (GioS).

Buurtschap
De Buurtschap IJsselzone is het deel van Zwolle dat ligt tussen Zwolle en de IJssel en is ongeveer het gebied van de voormalige ´marken´: Oldeneel, Schelle, Spoolde plus het Engelse Werk. Het is een landelijk gebied waarbinnen de gemeente en andere partijen streven naar behoud van passende landbouw en kleinschalige recreatie met behoud van de rust van het gebied.

Deelnemers
Binnen de Buurtschap IJsselzone zijn tien partijen actief: Staatsbosbeheer, Vitens, Provincie Overijssel, Initiatiefgroep IJsselzone, een tweetal agrariërs, een buurtbewoners/ grondeigenaar, Waterschap Groot Salland, Landgoed Schellerberg en de gemeente Zwolle. Bron: Afdeling Communicatie