Ingezonden persbericht



Bronvermelding foto's: EcoMare, Salko de Wolf


Texel, 18 februari 2004

zeekoet via Duitsland in de vogelopvang van EcoMare

Op 24 december 2003 vond een Duitse toerist een met olie besmeurde zeekoet op het strand bij Zandvoort. Omdat hij niet wist waar hij op kerstavond met de vogel terecht kon, nam hij hem mee naar huis. Later heeft de man, Dirk Lenzen uit Düsseldorf, de zeekoet alsnog naar de vogelopvang van EcoMare op Texel gebracht, omdat hij EcoMare kende.

Dirk Lenzen, die filmdiertrainer is van beroep, heeft de zeekoet thuis gevoerd en gewassen. Hij heeft de vogel Konrad genoemd. Om Konrad te laten uitzetten, bracht hij hem naar EcoMare. Twee Duitse tv-ploegen, o.a. van de WDR, maakten hiervan opnamen. Het bleek de gebrilde vorm van de zeekoet te zijn, met een witte cirkel rondom de ogen. Bij aankomst in EcoMare werd de vogel gewogen. Hij woog 900 gram, genoeg om te worden uitgezet. Ook demonstreerde dierverzorger Salko de Wolf nog even de vogelwasmachine van EcoMare. Voor deze zeekoet was die behandeling echter niet meer nodig. Na de televisie-uitzending in Duitsland is EcoMare nog gebeld door mensen uit Düsseldorf over een tijdens hun vakantie in Denemarken gevonden zeekoet.

Op 16 februari is de zeekoet samen met nog 19 andere zeekoeten door het schip TX68 uitgezet op de Noordzee. Van tevoren zijn de vogels geringd door vogelringer Maarten Stoepker. Dirk Lenzen was weer aanwezig om te helpen de zeevogels naar het schip te brengen en afscheid te nemen van Konrad.

///////////////////

Nadere informatie: EcoMare, Renée Smal, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, renees@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.