Amsterdam Airport Schiphol

Resultaat na belastingen Schiphol Group over 2003 exclusief

bijzondere posten met 7,8% gestegen

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
19 februari 2004                                              
Het resultaat na belastingen van Schiphol Group is in 2003 gestegen van E 137 miljoen tot

E 191 miljoen. De belangrijkste oorzaak van de verbetering was een forse positieve, ongerealiseerde waardeverandering van de vastgoedbeleggingen, waarvan een significant deel het gevolg is van een aantal bijzondere posten. Het resultaat na belastingen, exclusief de ongerealiseerde waardeveranderingen, lag 7,8% boven het niveau van 2002. Dit goede resultaat is tevens te danken aan snel ingrijpen met kostenbesparingen en temporisering van capaciteitsgerelateerde investeringen, toen als gevolg van het uitbreken van de oorlog in Irak, de longziekte SARS en de economische recessie de aantallen passagiers en vluchten via Schiphol in 2003 gingen dalen. Uiteindelijk kwamen deze respectievelijk1,9 en 2,1% lager uit dan in 2002. Omdat de operationele kasstroom achterbleef bij de investeringen, was de free cash flow opnieuw negatief.

De return on net assets (RONA) na belastingen kwam inclusief ongerealiseerde waardeveranderingen uit op 7,7% tegen 6,2% in 2002; exclusief ongerealiseerde waardeveranderingen bedroeg de RONA 5,8%. Dit is gelijk aan 2002. Het rendement op het eigen vermogen kwam inclusief ongerealiseerde waardeveranderingen uit op 9,8% tegen 7,5% in het voorgaande jaar. Exclusief ongerealiseerde waardeveranderingen kwam het rendement op het eigen vermogen uit op 7,0%, gelijk aan 2002.

Bedrijfsopbrengsten
De netto-omzet steeg met 11,0% tot E 860 miljoen. De tabel op de pagina hierna geeft de verdeling van de opbrengsten over de verschillende omzetcategorieën weer.

De stijging van de inkomsten uit havengelden met 22,3% was met name het gevolg van de hogere securityheffing die Amsterdam Airport Schiphol sinds 1 april in rekening brengt in verband met de overname van de overheid van de uitvoering van de preventieve beveiligingstaken in de terminal. Daartegenover stonden hoge extra kosten voor beveiliging.

De inkomsten uit concessies daalden met 3,1% van E 119 miljoen naar E 115 miljoen als gevolg van de lagere passagiersaantallen en een afname van de bestedingen per vertrekkende internationale passagier op Schiphol van E 18,26 naar E 17,85. Dit kwam doordat de daling in het vervoer zich vooral voordeed op de intercontinentale routes, waarvan de passagiers overwegend meer besteden.

De inkomsten uit verhuur van vastgoed namen met 3,4% toe tot E 105 miljoen, ondanks de malaise op de Nederlandse kantorenmarkt. Dit was grotendeels te danken aan de toename van de opbrengsten uit verhuur in de terminal, alsmede aan de indexering van de huurprijzen van gebouwen en terreinen. Tevens zijn de opbrengsten gestegen door een toename van de verhuurbare oppervlakten, met name door de oplevering van het Caravelle-gebouw in 2002.

De parkeerinkomsten gaven een lichte stijging van 4,8% te zien van E 60 miljoen naar E 63 miljoen. Dit was te danken aan een verhoging van de tarieven voor langparkeren en van de gemiddelde parkeerduur voor kortparkeren.

De opbrengsten uit verkoop commercieel onroerend goed betroffen voornamelijk de verkoop van enkele objecten uit de portefeuille van Schiphol Real Estate aan het ACRE Fund voor een bedrag van E 29 miljoen. In 2002 was dit E 46 miljoen. De opbrengsten uit overige activiteiten namen toe van E 49 miljoen tot E 63 miljoen. De belangrijkste oorzaak was de eenmalige verkoop van activiteiten op het gebied van afvalinzameling, afvalwaterzuivering en de levering van elektriciteit en gas voor een bedrag van circa E 8 mln.

Ongerealiseerde waardeveranderingen
De ongerealiseerde waardeveranderingen van de vastgoedbeleggingen bedroegen

E 83 miljoen positief tegen E 15 miljoen positief in 2002. Dit saldo bestaat uit de volgende posten, waarvan een aantal een bijzonder karakter heeft, namelijk enerzijds een afwaardering van vastgoedbeleggingen in verband met de marktsituatie (-/- E 45,1 miljoen) en anderzijds een opwaardering in verband met de oplevering van nieuwe projecten (E 28,1 miljoen), een waardestijging van een voorheen vervuild terrein (E 33,8 miljoen), nieuwe uitgifte van erfpachtcontracten (E 13,7 miljoen), een toekenning van eindwaarde aan erfpacht (E 32,5 miljoen) en een positieve herwaardering van gekapitaliseerde kosten voor infrastructuur (E 19,8 miljoen).

Bedrijfslasten
De bedrijfslasten stegen in 2003 met 10,8% tot E 618 miljoen. Op de pagina hierna is de onderverdeling weergegeven.

De stijging van de externe kosten (waaronder uitbestedingen) met 17% van E 255 miljoen naar E 298 miljoen was voornamelijk het gevolg van de inhuur van beveiligingsmedewerkers, gerelateerd aan de eerder genoemde overname van de beveiligingstaken van de overheid.

De stijging van de salarissen en sociale lasten met 9,0% van E 128 miljoen naar E 139 miljoen was voor 4,5% het gevolg van een verdere toename van het personeelsbestand door de overname van de uitvoering van de preventieve beveiligingstaken van de overheid. De loonkosten stegen met 4,5% onder meer als gevolg van de stijging van de CAO lonen met 2% en een toename van de pensioenlasten.

De toename van de afschrijvingen en waardeveranderingen met 23,6% van E 106 miljoen tot E 131 miljoen was onder andere het gevolg van de ingebruikname van de Polderbaan en van bagagevoorzieningen. De overige bedrijfskosten waren nagenoeg gelijk aan die van 2002.

Exploitatieresultaat en resultaat na belastingen
Als gevolg van de genoemde ontwikkelingen verbeterde het exploitatieresultaat van E 247 miljoen tot E 338 miljoen. Exclusief ongerealiseerde waardeveranderingen komt het exploitatieresultaat uit op E 255 miljoen (2002: E 232 miljoen). Het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) steeg van E 353 miljoen tot E 468 miljoen. In beide gevallen was de stijging van de waardeveranderingen van vastgoedbeleggingen de belangrijkste oorzaak van de toename.

Het (negatieve) saldo van financiële baten en lasten steeg van E 39 miljoen tot E 43 miljoen. Er moest opnieuw additioneel vreemd vermogen worden opgenomen in verband met herfinancieringen en de investeringen. De stijging van de lasten werd getemperd door een herfinanciering tegen gunstigere voorwaarden.

De effectieve belastingdruk was 34,9% tegen 34,4% in 2002. Na aftrek van belastingen resteerde een resultaat van E 191 miljoen tegen E 137 miljoen in 2002.

Investeringen en financiering
De operationele kasstroom ging omhoog van E 293 miljoen in 2002 naar E 298 miljoen. Dit werd met name veroorzaakt door een verbetering van het exploitatieresultaat (na aanpassingen) met E 33 miljoen en een minder grote daling van het werkkapitaal ad E 25 miljoen. De investeringen in materiële vaste activa bedroegen E 353 miljoen tegen E 343 miljoen in het voorgaande jaar. De belangrijkste projecten waren de uitbreiding en renovatie van Lounge 1, de uitbreiding van Terminal West, de uitbreiding van het WTC, de aankoop van gronden en investeringen in bagagesystemen, brandveiligheid en beveiliging. Hiertegenover stond een desinvestering van E 38 miljoen onder andere door de verkoop van vastgoedbeleggingen aan het ACRE Fund.

Het negatieve saldo van de kasstroom uit operationele en investeringsactiviteiten (de zogenaamde free cash flow) ad E 12 miljoen, alsmede de aflossing op leningen van E 259 miljoen en betaalde dividenden zijn gefinancierd room uit operationele en investeringsactiviteiten (de zogenaamde e parkeerduur vovan de gemiddelde parkeerduurederland ( via aanvullende middelen. Er werd een achtjarige lening opgenomen van E 150 miljoen tegen een rente van 3,75% bij de Europese Investeringsbank. In juni werd een publieke obligatielening uitgegeven. Deze tienjarige lening is E 300 miljoen groot, heeft een couponrente van 4,375% en werd geplaatst onder het bestaande Euro Medium Term Note (EMTN) programma. Daarnaast werden onder het EMTN-programma twee onderhandse transacties verricht voor een totaal bedrag van E 60 miljoen. De opbrengst werd mede gebruikt voor de herfinanciering van bestaande schulden. Het effect van deze transacties was dat de gewogen gemiddelde looptijd van de leningenportefeuille is toegenomen van 8 jaar eind 2002 tot 10 jaar eind 2003, terwijl de gemiddelde rente verlaagd werd van 6,0% in 2002 tot 5,8% in 2003. Eind 2003 bedroeg het rentedragende vermogen 30% van het balanstotaal tegen 25% een jaar eerder. Gecorrigeerd voor kasmiddelen bedroeg het rentedragende vermogen 24% van het balanstotaal, evenveel als een jaar eerder. De rentedekking steeg van 6,3 tot 7,9.

Solvabiliteit
Het eigen vermogen steeg van E 1.871 miljoen eind 2002 tot E 2.024 miljoen eind 2003. De stijging was voornamelijk te danken aan een toename van de winstinhouding. Het eigen vermogen bedroeg aan het eind van het verslagjaar 58,3% van het balanstotaal tegen 63,7% eind 2002.

Het totale bedrag aan uitstaande leningen bedroeg per eind 2003 E 1.024 miljoen. In 2003 is voor E 259 miljoen aan leningen afgelost, terwijl voor E 546 miljoen aan nieuwe leningen is aangetrokken.

Vooruitzichten
Op basis van het herstel in de laatste maanden van 2003 wordt voor Amsterdam Airport Schiphol voor 2004 gerekend op een groei van het aantal passagiers tot bijna 42 miljoen. Daarbij zal het aantal vliegtuigbewegingen toenemen, evenals de hoeveelheid vracht. Deze verwachtingen worden gedaan onder de aanname dat de wereldeconomie zich geleidelijk verbetert en de luchtvaart niet opnieuw onderhevig zal zijn aan crises zoals die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan.

De kosten zullen aanzienlijk stijgen als gevolg van onder meer hogere pensioenlasten en hogere afschrijvingen en onderhoudskosten in verband met het gereedkomen van grote investeringsprojecten. Er is een kostenbeheersingsprogramma uitgewerkt met als doel het kostenniveau concurrerend te houden.

De investeringen zullen in 2004 naar schatting E 430 miljoen bedragen. De financieringslasten zullen hierdoor verder toenemen. De aanwezige liquiditeit, de verwachte operationele kasstroom en de aanwezige financiële faciliteiten bieden voldoende ruimte voor de financiering.

Naar verwachting zal het resultaat na belastingen exclusief ongerealiseerde waardeveranderingen in 2004 licht lager uitvallen.

019-2004/rw

N.B. Stelselwijziging
De grondslagen voor de verwerking, waardering en resultaatbepaling van de vastgoedbeleggingen, alsmede de verwerking van de resultaatbestemming, zijn in 2003 veranderd ten opzichte van 2002. Dit is het gevolg van toepassing van gewijzigde richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. Vanwege de vergelijkbaarheid zijn de cijfers over 2002 aangepast. Dit had een negatief effect op het eigen vermogen ultimo 2002 van E 80,6 miljoen, terwijl het resultaat na belastingen over heel 2002 afnam van E 140,7 miljoen naar E 136,9 miljoen.

Belangrijkste financiële gegevens


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --