Gemeente Bergh

Carnavalsoptocht
18-02-2004

Ook dit jaar zal het carnaval in de gemeente Bergh weer uitbundig worden gevierd. Eén van de grootste publiekstrekkers daarbij is de carnavalsoptocht in s-Heerenberg op zondag 22 februari a.s. Naar schatting zullen bij dit evenement zon 40.000 mensen op de been zijn. Dat betekent dat gedurende de optocht binnen een relatief klein gebied zich veel mensen bevinden. Daardoor nemen de aanwezige veiligheidsrisicos toe.

In verband hiermee heeft in een vroegtijdig stadium overleg en afstemming plaatsgevonden tussen de Carnavalsvereniging dOlde Waskupen, de brandweer, politie, de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) en de gemeente Bergh. Dat gebeurde op een bijzonder positieve en constructieve wijze en heeft o.a. geleid tot het opstellen van een gezamenlijk calamiteitenplan voor de carnavalsoptocht. Dit plan kan ook worden gebruikt als model voor komende grote evenementen. Verder zijn de afzonderlijke draaiboeken voor de carnavalsoptocht op elkaar afgestemd. Door deze gezamenlijke voorbereiding op mogelijke calamiteiten wordt de veiligheid tijdens de carnavalsoptocht extra vergroot.

Route van de carnavalsoptocht.
Start aan De Bleek, Slotlaan, Peeskesweg, Stokkumseweg, Zeddamseweg, Molenpoortstraat, Molenstraat, Marktstraat, Oudste Poortstraat, Emmerikseweg, Plantsoensingel Zuid, Latkampstraat, Groenestraat, Victor de Steurstraat, Schoolstraat, Groenestraat, Touwslagersbaan, Lengelseweg, Plantsoensingel Midden, Oude Doetinchemseweg, Molenpoortstraat, Molenstraat, einde optocht bij het gemeentehuis.

Commandopost
Op het Stadsplein staat tijdens de carnavalsoptocht een aantal mobiele units en voertuigen van de brandweer, politie, GHOR en de EHBO. Hierin wordt o.a. de commandopost, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende hulpverleningsdiensten en de gemeente, gehuisvest. Van hieruit wordt de eventuele inzet van de hulpverleningsdiensten gecoördineerd.

Mobiele politiepost.
Dit jaar is de politie gedurende het gehele carnaval met een mobiele unit op het Stadsplein aanwezig. Deze post is vanaf zondag 22 februari tot en met dinsdag 24 februari voor het publiek bereikbaar van 12.30 uur tot 03.00 uur. De politie is tijdens het gehele carnaval, dus ook tijdens de optocht, zichtbaar aanwezig, mede ten behoeve van het toezicht in het kader van de openbare orde.

Brandweer.
Tijdens de optocht is de brandweer actief aanwezig met twee brandweerwagens. Eén voertuig staat buiten de route en één voertuig binnen de ring van de route. Bij incidenten in de binnenstad wordt direct door beide voertuigen uitgerukt.
Daarnaast is de brandweer evenals voorgaande jaren aanwezig bij de popverbranding.

EHBO-posten en ambulance.
Langs de route van de carnavalsoptocht worden vier EHBO-posten ingericht en bezet door leden van de EHBO-vereniging s-Heerenberg-Stokkum, te weten:

- een hoofdpost op het Stadsplein nabij de commandopost;
- een post op de hoek Lengelseweg / Touwslagersbaan;
- een post op de hoek Zeddamsweg / Stokkumsweg;
- een post op de Emmerikseweg ter hoogte van Gouden Handen; Bij deze laatste post staat gedurende de optocht ook een ambulance stand-by.

Verkeer.
Het spreekt voor zich dat de carnavalsoptocht en de voorbereiding daarvan hinder met zich meebrengen voor het verkeer in en rond s-Heerenberg. Zondagmiddag vanaf 12.30 uur bijvoorbeeld wordt de route van de optocht afgesloten voor alle verkeer door middel van dranghekken en borden. Waar nodig zal het verkeer door de politie worden geregeld. Voor het eerst wordt daarbij gebruik gemaakt van de diensten van verkeersregelaars. Dat zijn leden van de Carnavalsverening dOlde Waskupen die speciaal hiervoor zijn opgeleid door de politie. Zij zijn duidelijk als zodanig herkenbaar en bevoegd het verkeer de noodzakelijke aanwijzingen geven.

Parkeren.
Het is duidelijk dat geen autos of andere voertuigen mogen worden geparkeerd op de rijbaan van de opstellocatie en de te volgen route. In verband hiermee wordt vroegtijdig bij een aantal wegen parkeerverbodsborden geplaatst. Iedereen wordt vriendelijk verzocht mee te werken aan het vrijhouden van de opstellocatie en de route.