Verbond van Verzekeraars

Medische Macht top-100

Het medisch magazine MedNet heeft in zijn januari-uitgave de Medische Macht top-100 gepubliceerd. Minister Hans Hoogervorst staat met stip op nummer 1, gevolgd door RVZ-voorzitter en radioloog Floris Sanders. De eerste vrouw, NPCF-directeur Iris van Bennekom, staat op nummer 3.

Uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum biedt sinds 1998 medisch nieuws aan via internet op www.mednet.nl. Sinds kort heeft MedNet ook een tweewekelijks magazine. In de eerste uitgave wordt meteen de spits afgebeten met de Medische Macht top-100, die jaarlijks wordt samengesteld door een jury bestaande uit specialisten op zorggebied. Bij de selectie is onder meer gekeken naar de landelijk bepalende invloed die de genomineerden hadden. Formeel gezien was dat grijpbaar, maar het meten van iemands charisma of machtsimpact was moeilijker. Wat iemand een ander aan macht toeschrijft, is vooral een kwestie van de bril, de focus en het perspectief van de beoordelaar. De jury was zich dan ook bewust van de onmogelijkheid een wetenschappelijk verantwoorde lijst aan te leggen, aldus MedNet.

Hoogste nieuwkomer

Hoogste nieuwkomer in de lijst is Martin van Rijn, directeur-generaal Gezondheidszorg (zie ook het artikel op pagina 4 en 5). MedNet omschrijft Van Rijn als een bestuurder die zich bereid toont om naar het veld te luisteren, beleidsmatig sterk is en veel gedaan krijgt doordat hij zo aimabel overkomt. Een andere nieuwkomer is minister Gerrit Zalm, die op nummer vijftien staat. Opvallend is het geringe aantal praktiserende artsen op de ranglijst. Volgens MedNet is dat logisch te verklaren. Om als arts op de lijst voor te komen, lijkt het essentieel om een bestuurlijke functie te bekleden. Als mensen een praktijk hebben naast hun politieke functie of managementbaan komen ze waarschijnlijk profileringstijd tekort.

Op de lijst zijn ook enkele mensen uit de verzekeringswereld vertegenwoordigd, zoals Hans Wiegel (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland) op nummer 11, Guus van Montfort (directeur Zorg Achmea) op 29, Mike Leers (bestuursvoorzitter CZ) op 39 en Boudewijn Dessing (voorzitter Raad van Bestuur VGZ) op 46.

Medische Macht top-10


1 Hans Hoogervorst (minister VWS)


2 Floris Sanders (voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Zorg)


3 Iris van Bennekom (directeur NPCF)


4 Siem Buijs (Tweede-Kamerlid CDA)


5 Martin van Rijn (DG Gezondheidszorg)


6 Ab Osterhaus (hoogleraar virologie)


7 Ronald Plasterk (hoogleraar moleculaire genetica)


8 Jos Werner (voorzitter Raad van Bestuur UMC Radboud)


9 Pauline Meurs (bijzonder hoogleraar management gezondheidszorg)


10 Agnes Kant (Tweede-Kamerlid SP)

Februari 2004