College Bescherming Persoonsgegevens


Persbericht
19 februari 2004

Gedragscode gerechtsdeurwaarders goedgekeurd

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de Gedragscode gerechtsdeurwaarders ter bescherming persoonsgegevens van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) goedgekeurd. De goedkeurende verklaring en de gedragscode zijn gepubliceerd in de Staatscourant, nummer 33 van 18 februari 2004.

Gerechtsdeurwaarders kennen twee soorten werkzaamheden. Ten eerste oefent de gerechtsdeurwaarder een ambtelijke taak uit zoals onder meer het uitbrengen van dagvaardingen. Ten tweede mag een gerechtsdeurwaarder ook niet-ambtelijke werkzaamheden verrichten zoals het incasseren van geldvorderingen.

Omdat gerechtsdeurwaarders als openbaar ambtenaar vergaande wettelijke bevoegdheden hebben om aan informatie te komen, is het noodzakelijk dat zij de informatie verkregen uit hoofde van deze bijzondere wettelijke bevoegdheden niet zondermeer gebruiken voor de niet-ambtelijke werkzaamheden. De gedragscode geeft daarom regels voor een zorgvuldige informatiehuishouding bij gerechtsdeurwaarders. Ook schrijft hij voor dat een gerechtsdeurwaarder zorg dient te dragen voor een juiste en volledige presentatie over de hoedanigheid waarin deze optreedt, als openbaar ambtenaar of anderszins.

De gedragscode stelt verder dat de verstrekking van persoonsgegevens door de gerechtsdeurwaarder aan derden aan strikte regels is gebonden en dat persoonsgegevens slechts uit een beperkt aantal bronnen mogen worden verkregen, afhankelijk van de soort werkzaamheid die de gerechtsdeurwaarder uitoefent. De goedkeurende verklaring voor de gedragscode is geldig voor een periode van vijf jaar.

Over gedragscodes
Organisaties die een bepaalde sector vertegenwoordigen, kunnen voor hun leden een gedragscode vaststellen. In de gedragscode wordt aangegeven hoe die leden met persoonsgegevens zullen omgaan. Er bestaat geen verplichting tot het vaststellen van een gedragscode. Het CBP kan op verzoek van de organisaties de ontwerpgedragscode toetsen en verklaren dat deze voldoet aan de WBP. De verklaring van het CBP is ten hoogste vijf jaar geldig. Meer informatie over gedragscodes is te vinden in de brochure Gedragscodes. Bescherming van persoonsgegevens door zelfregulering.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.