Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 februari 2004


Vragen van de leden Arib, Timmer en Van Heteren (allen PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Heeft u kennisgenomen van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 'de zorgverlening aan S.M. - een voorbeeldcasus'?


2. Hoe beoordeelt u de ernstige kritiek van de IGZ op de wijze waarop door alternatieve genezers met patiënten wordt omgegaan?


3. Deelt u de ernst van de situatie en bent u bereid de gedane aanbevelingen van de IGZ over te nemen en met concrete maatregelen te komen tegen kwakzalverij? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u aangeven op welke termijn dit kan worden verwacht en aan welke beleidsmaatregelen u in dit verband denkt?


4. Ziet u mogelijkheden om actieve voorlichting aan patiënten te geven over kwakzalverij en de gevaren hiervan? Welke andere beleidsmogelijkheden hebt u om de patiënten tegen kwakzalverij en de gevolgen hiervan te beschermen?


5. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen van het lid Arib over kwakzalverij ? Bent u nog steeds van mening dat de overheid alleen tijdens het behandelproces of achteraf kan ingrijpen? Zo ja, hoe verhoudt dit standpunt zich met de conclusies van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg?


6. Op wel ke wijze gaat u naast de aanbevelingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg pro-actief toezicht organiseren op kwakzalverij? Op welke termijn kan een dergelijk toezicht worden gerealiseerd?


7. Bent u bereid om melding door hulpverleners verplicht te stellen indien door patiënten wordt afgeweken van de reguliere standaard? Zo ja, op welke termijn kan een protocol hiervoor worden verwacht? Zo nee, kunt u uitleggen waarom u registratie niet nodig acht?


8. Kunt u aangeven in hoeverre gevolg is gegeven aan de motie-Weekers (27669 nr. 12)? Vindt u het nodig de Wet BIG te wijzigen, opdat het optreden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg tegen schadelijke kwakzalvers kan worden bevorderd?


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over kwakzalverij (ingezonden 15 oktober 2002) - 359 (vergaderjaar 2002-2003)