Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*


Den Haag, 18 februari 2004


PvdA wil aandacht voor opleidings- en stageplaatsen in de zorg


Kwalitatief goede en tijdige zorg voor iedereen. Om hier aan te voldoen, moet werken in de zorg aantrekkelijk worden gemaakt en gehouden. De toenemende negatieve publiciteit van de afgelopen maanden draagt hier niet direct aan bij. Om in te spelen op toekomstige behoeftes in de zorg, moeten daarom nu al maatregelen worden genomen. De PvdA stelt daarom voor om problemen die er zijn met opleidings- en stageplaatsen in de zorg snel aan te pakken. De minister heeft toegezegd dat de mogelijkheid wordt bekeken of WAO-ers kunnen worden ingezet bij de begeleiding van stagiaires.


Het is overigens niet de eerste keer dat de PvdA aandacht vraagt voor voldoende stageplaatsen in de zorg. Ook tijdens de begrotingsbehandeling, eind 2003, stelde de PvdA voor een vast percentage stageplaatsen per instelling vast te leggen. De Abva/kabo heeft dit PvdA-voorstel in de CAO-onderhandelingen opgenomen, maar vindt op dit gebied weinig medewerking van de werkgevers.


Daarnaast heeft de PvdA tijdens het Algemeen Overleg met de minister van VWS, Hoogervorst, ook extra aandacht gevraagd voor de mogelijke inzet van mannen en allochtonen in de zorg. 'Hier heeft de minister van VWS wel de hulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor nodig. Als het aan de PvdA ligt, worden deze groepen actief benaderd en worden zij gewezen op de mogelijkheid om in de zorg aan de slag te gaan', aldus PvdA-woordvoerder Anja Timmer.