CBS

Sterke toename werkloosheid
Nederland telde in de periode november 2003 - januari 2004 gemiddeld 444 duizend werklozen. Dit is een toename van 126 duizend ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Gemiddeld was 5,9 procent van de beroepsbevolking in de afgelopen drie maanden werkloos. Een jaar eerder was dit 4,3 procent. De groei doet zich voor over de hele linie. Bij zowel mannen als vrouwen en in alle leeftijdsgroepen liep de werkloosheid op.

Hoog stijgingstempo
Na correctie voor seizoeninvloeden is de werkloze beroepsbevolking in de periode november 2003 - januari 2004 uitgekomen op 458 duizend. Dit is een stijging van 27 duizend ten opzichte van de periode oktober - december 2003. De gemiddelde stijging, berekend over de afgelopen zes maanden, bedroeg 10 duizend werklozen per maand. Een dergelijk hoog stijgingstempo werd ook eerder in 2003 gedurende enige tijd waargenomen.

Dalende trend in werkgelegenheid
In de afgelopen drie maanden hadden 7 063 duizend personen een baan van twaalf uur of meer per week. Dit is een daling met 59 duizend ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week. De cijfers over de werkzame en werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge. De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar in de database StatLine op de website van het CBS: www.cbs.nl

PB04-024
19 februari 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht