Vlaamse overheid

19.4 miljoen dagtoeristen besteden gemiddeld 35 euro aan de kust

Het dagtoerisme aan de Kust heeft in 2003 een omzet gerealiseerd van 675 miljoen euro. De bestedingen worden geraamd op basis van een publieksonderzoek van Westtoer bij een steekproef van 11 000 dagtoeristen aan de Kust. Het volume van dagtoeristen wordt aangeleverd uit een meetsysteem dat ontwikkeld werd om op een permanente manier het aantal dagtoeristen aan de Kust in kaart te brengen binnen het kader van het Kustactieplan van Renaat Landuyt, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van werkgelegenheid en toerisme.

Voornamelijk Belgen
Vanaf de Paasvakantie 2003 tot en met de Herfstvakantie 2003 organiseerde Westtoer, met middelen uit de provinciale dotatie, een grootschalig publieksonderzoek bij de dagtoeristen aan de Kust. Primaire karakteristieken van de dagtoeristen werden gemeten via een mondelinge blitsenquête bij 75 500 dagtoeristen en meer gedetailleerde, secundaire gegevens werden bevraagd via een schriftelijke enquête bij 31 000 dagtoeristen. Dagtoeristen aan de Kust zijn voor 88% Belgen. Van de Belgen zijn vier vijfden Vlaamstalig en is de helft afkomstig uit West- en Oost-Vlaanderen. Slechts 10% zijn Fransen en 2% zijn Nederlanders.

Gemiddeld 2,8 personen
Een gezelschap van dagtoeristen aan de Kust bestaat gemiddeld uit 2,8 personen. Vier vijfden van de dagtoeristen zijn volwassenen. Slechts één derde van de gezelschappen op daguitstap telt kinderen. De gezelschappen zijn duidelijk het kleinst in het najaar wanneer de gezelschappen minder kinderen meenemen.

Lange duur van dagtrip
De aantrekkingskracht van de Kust is zeer hoog gezien de gemiddelde duur van de verplaatsing naar de Kust bijna anderhalf uur bedraagt. Daarenboven ligt de gemiddelde duur van het verblijf aan de Kust tijdens een daguitstap rond 7 uur! Dit is ongetwijfeld te wijten aan het uitzonderlijke weer in 2003 maar internationale onderzoeken wijzen ook uit dat in het algemeen het aandeel van dagtrips met langere verblijfsduur is toegenomen.

5 belangrijkste activiteiten
Dagtoeristen aan de Kust ondernemen gemiddeld vier verschillende activiteiten tijdens dezelfde uitstap. Wandelen is zonder meer de belangrijkste activiteit. In tweede en derde instantie behoren bezoeken aan een terras, tearoom of café en aan een restaurant tot de topactiviteiten van de dagtoeristen. Op de vierde plaats komt het winkelen aan de orde en als vijfde belangrijkste activiteit zijn recreatieve strandactiviteiten van belang.

35 euro gemiddeld per persoon
Dagtoeristen besteden gemiddeld 35 euro per persoon tijdens hun daguitstap aan de Kust. Vier vijfden van het budget gaan op aan kosten inzake bezoeken aan terrassen, tearooms, restaurants en cafés. Shopping is goed voor een kwart van het totale budget per persoon. De gemiddelde bestedingen liggen gemiddeld hoger in het najaar wanneer meer wordt gewinkeld en wanneer men zonder kinderen op daguitstap gaat. Ze variëren echter nog sterker met de duurtijd van de daguitstap en dit is volledig te wijten aan de hogere terras-, tearoom-, restaurant- en snackkosten.

19,4 miljoen dagtoeristen
"Westtoer ontwikkelde samen met de verkeersspecialisten van Groep Planning een permanent meetsysteem om het aantal dagtoeristen aan de Kust objectief in kaart te brengen. Het meetsysteem combineert gegevens van de verkeerstelposten op de wegen naar de Kust met de ticketverkoop van de NMBS. Uit het totale verkeersvolume richting Kust wordt via een model het aantal dagtoeristen afgeleid", aldus Patrick Van Gheluwe, voorzitter van Westtoer en West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en recreatie.

"In 2003 is het hoogste aantal dagtoeristen naar de Kust geteld, sinds de start van de metingen in 1997: 19.4 miljoen dagtoeristen. Dit betekent een stijging met bijna 13% ten opzichte van 2002 . Vooral in april, juni, juli en augustus vonden er in 2003 aanzienlijk meer dagtoeristen de weg naar de Kust dan het jaar voordien, " aldus minister Landuyt.

Het recordaantal dagtoeristen in 2003 is te danken aan de uitzonderlijk mooie weersomstandigheden. In vergelijking met 2002 scheen de zon aan de Kust in 2003 per dag gemiddeld bijna anderhalf uur langer. Het gemiddelde aantal minuten neerslag per dag lag in 2003 de helft lager dan het jaar voordien.
Sinds het begin van de metingen in 1997 lopen de jaarlijkse schommelingen in het volume dagtoeristen volledig parallel met de schommelingen in de weersomstandigheden. Los van deze weersschommelingen, is er in de evolutie van het dagtoerisme geen structurele opwaartse of neerwaartse trend te onderkennen.

2,6 miljoen treinreizigers
"De trein wordt elk jaar belangrijker als vervoersmiddel naar de Kust. In 1997 vervoerde de NMBS nog 1.5 miljoen dagtoeristen naar zee. Op zes jaar tijd is dit met 70% toegenomen, naar 2.6 miljoen dagtoeristen in 2003. Daarmee vervoert de trein nu 13 % van alle dagtoeristen" aldus minister Landuyt.

Ook in het voorjaar
Het dagtoerisme naar de Kust is minder sterk geconcentreerd in het hoogseizoen dan vaak wordt aangenomen. De topmaanden juli en augustus zijn samen weliswaar goed voor 38% van het totale volume, maar ook het voorjaar (april-juni) heeft een aanzienlijk aandeel van 30%. Daarmee vertoont het dagtoerisme aan de Kust ongeveer dezelfde spreiding als het verblijfstoerisme. De spreiding van het dagtoerisme over de seizoenen is sinds de aanvang van de metingen in 1997 nauwelijks veranderd. Vermoedelijk heeft het dagtoerisme zich reeds in het decennium voorafgaand aan de onderzoeksperiode sterker beginnen te spreiden over de seizoenen. Het dagtoerisme per trein is sterker geconcentreerd in het hoogseizoen dan het dagtoerisme per auto, maar beweegt sinds 1997 wel in de richting van een grotere spreiding. Iets meer dan de helft (51.9%) van alle daguitstappen naar de Kust in 2003 werd gemaakt tijdens de vakantieperiodes, waarvan 38% in de zomervakantie (goed voor 7.2 miljoen) en 7% in de paasvakantie (1.4 miljoen). De kerstvakantie, de krokusvakantie en de herfstvakantie zijn elk goed voor ongeveer 2% van de daguitstappen (ongeveer 0.4 miljoen). Het aandeel van de vakantieperiodes is sinds 1997 weinig veranderd.

Drukste dagen van het jaar
Een belangrijk deel van het jaarlijkse dagtoerisme wordt gegenereerd op drukke piekdagen. Van de 19 miljoen dagtoeristen die in 2003 de Kust bezochten, deed 2 miljoen dit op één van de 10 drukste dagen. Deze concentratie in piekdagen blijkt sinds 1997 vrij constant te zijn: jaarlijks zijn de 10 drukste dagen van het jaar goed voor ongeveer 11% van het dagtoerisme. Een typisch profiel van een dergelijke topdag is een warme, zonnige zondag tijdens de zomervakantie. Ook Hemelvaart en O.L. Vrouw Hemelvaart zijn klassieke topdagen. Deze feestdagen behoren bijna elk jaar tot de top 10 van de drukste dagen.
In 2003 bekleden Hemelvaart en O.L.V. Hemelvaart zelfs de twee eerste plaatsen, met respectievelijk 238.000 en 236.000 dagtoeristen.
Dagen met 200.000 of meer dagtoeristen zijn vrij uitzonderlijk: sinds 1997 waren er gemiddeld slechts drie dergelijke dagen per jaar, in 2003 waren er vijf. De kaap van de 150.000 dagtoeristen wordt gemiddeld 13 keer per jaar overschreden (18 keer in 2003). Dagen met minimum 100.000 dagtoeristen zijn helemaal niet zo uitzonderlijk: gemiddeld zijn er jaarlijks 47 dergelijke dagen te verwachten, in 2003 waren er zelfs 61.

Zon of geen zon?
Uit de resultaten van het meetsysteem komt duidelijk naar voren hoe belangrijk de weersomstandigheden zijn voor het dagtoerisme naar de Kust. Zon, temperatuur en neerslag kunnen ongeveer voor de helft verklaren hoeveel dagtoeristen er op een zondag richting Kust trekken. De invloed van het weer blijkt anders te zijn in de winter dan in de zomer. In de winter is de zon de belangrijkste factor: beter koud en zonnig dan warm en bewolkt. In de zomer daarentegen is de temperatuur van doorslaggevend belang: een bewolkte zondag met temperaturen boven de 20°C trekt meer volk dan een zonnige, koudere zondag.

Het meetsysteem voor het dagtoerisme wordt gefinancierd door het Kustactieplan van Renaat Landuyt, minister vice- president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Doelstelling II (EFRO). Het project wordt gecoördineerd door Westtoer, het West- Vlaams autonoom provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie.

info : Jurgen Vanpraet, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (0476/80.91.73)
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---