Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

19-02-2004

CNV pleit voor gezondheidsfonds

CNV Chemie en energie wil in de nieuwe DSM-cao afspraken maken over een gezondheidsfonds, waarop werknemers direct invloed hebben. Het geld voor het fonds komt eigenlijk van de werknemers zelf: namelijk van de aanvulling van het loon in het tweede ziektejaar, waardoor het kabinet een streep heeft gezet.

Het is een uniek voorstel, zegt cao-onderhandelaar Albert van Damme. Het gaat om geld dat DSM - in de oude situatie - toch al kwijt zou zijn voor het aanvullen van loon in het tweede ziektejaar. Nu die regeling vervalt, is het eigenlijk best logisch om met dat geld iets goeds te doen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Een soort gezondheidsfonds, waaruit concrete projecten en initiatieven gefinancierd kunnen worden.

Van Damme schat dat het fonds - voor een groot bedrijf als DSM - jaarlijks zeker 300.000 euro zal bevatten. Ons voorstel is om de helft daarvan rechtstreeks onder de eigen verantwoordelijkheid van werknemers te brengen. We zouden bijvoorbeeld kunnen beginnen met pilots op verschillende afdelingen. Het zou een bedrijf als DSM sieren om als eerste zon initiatief op te zetten.

Het CNV vraagt in de voorstellenbrief geen loonsverhoging. We houden ons aan het najaarsakkoord en voelen niets voor een onbezonnen looneis, zegt Van Damme. De nu lopende discussie over pensioen, sociale zekerheid en levensloopregeling moet een kans krijgen.

Wel wil de bond een eenmalige uitkering van 2 procent, die is gekoppeld aan een nog een nader af te spreken prestatie. Ook verzet de bond zich tegen uitholling van bestaande cao-afspraken. We willen bijvoorbeeld geen verslechteringen van het huidige sociaal plan, zeker niet na de ingrijpende reorganisatie die DSM deze week heeft aangekondigd, zegt Van Damme.
Die reorganisatie en de voorstellenbrief van DSM stemmen allerminst vrolijk. DSM heeft het over streven naar een sociaal verantwoorde versobering, maar de term uitkleden is meer op zn plaats.

19 februari 2004

Nadere inlichtingen:

Albert van Damme, cao-onderhandelaar CNV Chemie en energie 076 - 5724 670
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244