Gemeente Capelle a/d IJssel

Toezichthouders controleren ook woningen in voorjaarsvakantie

In de zomervakantie 2003 heeft u kennis kunnen maken met Capelse toezichthouders die de woning controleren van mensen die op vakantie zijn. Omdat er veel vraag naar is, heeft de gemeente besloten deze gratis service ook in de voorjaarsvakantie (23 t/m 27 februari) aan te bieden.

De toezichthouders controleren in die periode of bijvoorbeeld alle ramen en deuren nog gesloten zijn en kijken meteen of de woning mogelijk op een andere manier de aandacht trekt van inbrekers. Na het bezoek wordt een bericht voor de bewoners achtergelaten met de bevindingen van de toezichthouders. Bij onraad wordt de politie ingeschakeld. Met deze actie wil de gemeente bereiken dat het aantal woninginbraken tijdens vakantieperioden verder afneemt.

Meldingskaart
Als u gebruik wilt maken van deze gratis service van de gemeente dan kunt u dat kenbaar maken met een meldingskaart.

Deze meldingskaarten kunt u hier downloaden door te klikken op Meldingsformulier.

Hiernaast zijn de meldingskaarten verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het gemeentehuis, de buurthuizen, de bibliotheek en het politiebureau Slotlaan. Voordat u op vakantie gaat, kunt u de kaart ingevuld inleveren bij het gemeentehuis. Het toezicht op uw woning wordt dan in de surveillance van de toezichthouders opgenomen.

De gemeentelijke toezichthouders doen natuurlijk veel meer dan alleen de woningcontrole. Zij worden ook ingezet op plaatsen waar veel criminaliteit voorkomt, op plekken met overlastgevende hanggroepen, bij vervuiling, op de markt en in en rondom het openbaar vervoer. Daarnaast vervullen toezichthouders een signaalfunctie ten behoeve van verschillende gemeentelijke diensten. Onveilige situaties, het ontstaan van vuilconcentraties of gebreken aan de openbare verlichting worden gemeld aan de betrokken instanties. De politie coördineert de inzet van de toezichthouders.

Tips
Om van een onbezorgde vakantie te kunnen genieten is het verstandig om een aantal maatregelen te treffen om inbraak te voorkomen. Behalve dat u uw woning kunt laten controleren door de toezichthouders, kunt u deze tips opvolgen:


1. Huis afsluiten en voorwerpen merken
Sluit deuren en ramen goed af en berg geld en waardevolle papieren veilig op, bijvoorbeeld in een kluisje. Zorg ervoor dat tevens alle kleine ramen (bovenlicht) van uw huis worden afgesloten, ook op de bovenverdieping. Waardevolle spullen die thuis staan kunnen het beste worden gemerkt en geregistreerd met uw postcode en huisnummer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan audio- en videoapparatuur. Voorwerpen die niet gemerkt kunnen worden, zoals sierraden, kunt u het beste fotograferen.


2. Voorkom dat de woning er verlaten uitziet Met behulp van tijdschakelaars kunt u ervoor zorgen dat s avonds de verlichting in uw woning aangaat. Laat de planten gewoon voor het raam staan en houd de gordijnen of lamellen open. Plak geen briefjes achter het raam of op de deur met de mededeling dat er niemand thuis is. Een antwoordapparaat of voicemail is erg handig wanneer u niet thuis bent, maar duidt ook op uw afwezigheid. Het is daarom raadzaam het antwoordapparaat of de voicemail tijdens uw vakantie uit te schakelen. Of laat in elk geval in uw meldtekst niet doorschemeren dat u een tijdje weg bent. Zorg dat de brievenbus regelmatig wordt geleegd en laat binnengekomen post niet zichtbaar op een stapel in de woning liggen. Een grote stapel post in de brievenbus of in de woning wekt namelijk de indruk dat er niemand thuis is.


3. Huissleutels
Het is een goed idee om voor eventuele noodgevallen een huissleutel te hebben bij buren, familie of vrienden. U kunt met hen afspreken om regelmatig de brievenbus te legen en de binnengekomen post ergens op te bergen.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de woningcontrole kunt u bellen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon: 010-2848484. Heeft u belangstelling voor een gratis preventieadvies voor uw woning? Neem dan contact op met de Service Dienst Werk (SDW), telefoon: 010-4564022. Voor meer inbraakpreventietips kunt u terecht op www.veiligheidswijzer.nl en www.politiekeurmerk.nl .