Gemeente Amsterdam

Laat je verrassen in het Scheepvaartmuseum
18 februari 2004 - Scheepvaartmuseum

De komende weken draait het Museumtheater in het Scheepvaartmuseum weer op volle toeren. De bemanning van het prachtig ingerichte VOC-schip Amsterdam is paraat. Zijn er elke dag twee geschutsexercities en openen we de nieuwe tentoonstelling Ship Shapes met werk van de Amerikaanse fotograaf Barry Winiker. Kortom het is voorjaar in het Scheepvaartmuseum met volop verrassingen voor jong en oud.

Succesvolle voorstelling opnieuw op programma

Scheepsmeid

Het Museumtheater speelt elke dag de succesvolle voorstelling Voor Spek en Bonen. Aan boord vanhet VOC-schip Amsterdam ontmoeten toeschouwers matroos Roelant, kok Roemer, Trijntje de meid, Harm de kuiper, Martinus de chirurgijn en schipper IJsbrand. Op speelse maakt men kennis met het leven aan boord van een echt VOC-schip en krijgt men antwoord op prangende vragen. Wie is er de baas? Waarom is de schipper bang? Wat doe je tegen scheurbuik? En hoe komen luizen in je jurk? Elke scène speelt zich af op een andere locatie op het VOC-schip Amsterdam. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Tijdens de voorjaarsvakantie van zaterdag 21 februari t/m zondag 7 maart dagelijks te zien om 12.30 en 15.30 uur.

Voorafgaand aan elke theatervoorstelling is er een vrolijke geschutsexercitie.

Kom aan boord

Ook deze voorjaarsvakantie is de bemanning weer paraat aan boord van de Amsterdam. De schipper en zijn bemanning leiden jong en oud graag rond langs de geheimen van dit levensgrote VOC-schip. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de brood- en kruitkamer en het matrozen verblijf of een kijkje nemen in de grote kajuit, de schippershut of de kombuis.

Voor de eerste keer in Europa

Cruise
De Amerikaanse fotograaf Barry Winiker heeft al jaren een grote passie voor cruiseschepen. Zijn bijna grafische zwart wit foto's geven een nieuwe kijk op de wereld van mooie mensen, boordromances en glitterlounges. Foto's van zijn hand werden in de VS al op talloze plekken tentoongesteld. Het Scheepvaartmuseum heeft de Europese primeur. Een selectie van zijn werk is vanaf 27 februari 2004 te zien. De titel Ship Shapes, cruiseschepen door Barry M. Winiker.

Nog steeds te zien

Op de eerste verdieping staat nog steeds een prachtige selectie scheepsmodellen in de tentoonstelling Klein Beginnen, scheepsmodellen te kust en te keur. Verder kan de bezoeker genieten van twee bescheiden exposities met werk van Oscar Verpoorten en foto's van Virginia Diaz. De Scheepsmodellen zijn nog te zien tot 1 september, de overige twee exposities sluiten op 14 maart a.s.

De Ontdekking van de Wereld

Het jaar 2004 staat in het Scheepvaartmuseum in het teken van De Ontdekking van de Wereld. Een jaar vol verrassende tentoonstellingen, bruisende evenementen en leuke activiteiten voor jong en oud.

De tentoonstelling De Ontdekking van de Wereld opent op 19 mei. Dit is geen gewone tentoonstelling, maar een belevenis voor het hele gezin. Door een nieuwe en verrassende manier van presenteren beleeft de bezoeker de ontdekking van de wereld op een wel heel avontuurlijke manier.

© Gemeente Amsterdam