Ingezonden persbericht


Nijmegen, 17 februari 2004

Baskische jongerenorganisatie SEGI bezoekt Nijmegen

De Baskische jongerenorganisatie SEGI houdt op donderdag 19 februari op de Universiteit in Nijmegen een informatiemiddag over de situatie van jongeren in Baskenland en het recht op zelfbeschikking van Baskenland.

Donderdag 19 februari 2004
Aanvang: 12.30
Plaats: Universiteit Nijmegen, 4e gebouw, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 27, Nijmegen

SEGI is de grootste jongerenorganisatie van Baskenland, op door hen georganiseerde politieke festivals komen minstens 20.000 jongeren af, en is actief op allerlei sociale en politieke terreinen, zoals antimilitarisme, dienstweigeren, kraken, milieu, feminisme, werkloosheid onder jongeren, arbeidsrechten, recht op zelfbeschikking van Baskenland, tegen marteling, etc. SEGI was in augustus 2003 ook al in Nederland.

SEGI is op 27 december 2001, met instemming van de 15 Europese lidstaten, waaronder dus ook Nederland, in de groepenlijst van terreurorganisaties in Europa, opgenomen. Op het moment dat die lijst werd bekendgemaakt, was SEGI echter niet eens verboden of zelfs maar onderworpen aan onderzoek wegens strafbare handelingen. SEGI is altijd in volledige openheid opgekomen voor de rechten van jongeren in Baskenland. Op 5 februari 2002 besloot de Spaanse
onderzoeksrechter Baltasar Garzón om SEGI dan toch per decreet te verbieden in Spanje. In maart 2002 volgden een aantal arrestaties en huiszoekingen, waarbij verschillende SEGI- leden werden gearresteerd, en waarvan er nu (16 februari 2004) nog steeds een aantal gevangen zit.

Tot nu toe is de Spaanse justitie nog niet met bewijzen gekomen, waaruit blijkt dat SEGI verboden zou moeten worden, behalve dat SEGI een opvolger zou zijn van de Baskische
jongerenorganisaties Jarrai en HAIKA, die ook beiden zonder proces en bewijsvoering verboden werden. En natuurlijk dat SEGI deel zou uitmaken van de 'wereld van ETA', de beschuldiging die bijkans tegen iedereen die politiek kritisch tegenover het Spaanse staatsbeleid staat, gebruikt wordt. SEGI heeft beroep ingesteld tegen het decreet van Garzón, maar dat is als zovele beroepen tegen decreten van Garzón nog niet behandeld. Om van de 'EU-terreurlijst' verwijderd te worden kon SEGI geen beroep instellen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, want maatregelen die de EU-lidstaten nemen in het kader van 'Buitenlandse Zaken en Algemene Veiligheid' mogen volgens het Verdrag van Amsterdam niet getoetst worden door een onafhankelijk rechter.

SEGI is dus in Spanje enkel bij voorlopige maatregel verboden, in afwachting van een onderzoek. Net als de Baskische krant Egin (sinds 1998), de internationalistische organisatie Xaki (sinds 1999), De mensenrechtenorganisatie Gestoras Pro-Amnistia (sinds 2001), De politieke partij Batasuna (sinds 2002), de Baskischtalige krant Egunkaria (sinds 2003) en vele andere groepen en organisaties. In geen van deze gevallen is er ook maar een begin van een proces gemaakt maar de Spaanse media en regering roepen om het hardst dat het terroristische organisaties zijn.

De situatie in Baskenland, met een ongekend offensief van de Spaanse autoriteiten tegen de linkse Baskische
onafhankelijkheidsbeweging, maar ook tegen initiatieven van de Baskische regering voor meer zelfbeschikking, met tal van 'verbodsuitvaardigingen bij voorlopige maatregel' zonder enige juridische toetsing, met het eerste verbod vorig jaar op een politieke partij (Batasuna) sinds de dood van Franco, met bijna 700 Baskische politieke gevangenen (meer dan ooit dan onder Franco), een toename van marteling door de Guardia Civil en de Baskische politie van vooral jeugdige Baskische arrestanten en een continuerende bommencampagne van ETA als antwoord daarop, vraagt meer dan ooit om een politieke oplossing van het conflict. Volgens de Baskische jongerenorganisatie SEGI, verboden maar springlevend, is dat het recht op zelfbeschikking van Baskenland.

SEGI komt naar Nederland om de situatie in Baskenland uit te leggen, de politieke vervolgingen in Spanje en Baskenland aan de kaak te stellen en om solidariteit te vragen. SEGI wil ook weten hoe jongeren in Nederland opkomen voor hun sociale en politieke rechten en ideeën uitwisselen over hoe internationale solidariteit vorm te geven en de media-stilte over de situatie in Baskenland te doorbreken.

Een brochure van SEGI is in pdf-formaat te vinden op www.baskinfo.org

Donderdag 19 februari 2004
Aanvang: 12.30
Plaats: Universiteit Nijmegen, 4e gebouw, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 27, Nijmegen

Baskenland Informatie Centrum (BIC) info @baskinfo.org of
06-30102518

Baskenland Informatie Centrum (BIC)
POBox 2884
3500 GW Utrecht
The Netherlands
E-mail: baskinfo@xs4all.nl
Http://www.baskinfo.org/