Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 19-2-2004

Bovenregionaal taxivervoer voortaan door Valys

Valys wordt vanaf 1 april de nieuwe taxiservice voor mensen die moeilijk ter been zijn door een handicap of ziekte. Met de komst van Valys houdt TraXX op te bestaan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Ross dat Valys het vervoer per taxi voor mensen met een handicap gaat verzorgen. Het gaat hierbij om uitstapjes en bezoek aan familie en vrienden buiten de regio. Het taxivervoer van Valys vormt een aanvulling op het reizen met de trein.
Via TraXX werden mensen vaak helemaal per taxi vervoerd naar hun bestemming. Het nieuwe systeem is nadrukkelijk gericht op de reismogelijkheden van het openbaar vervoer dat zij zelf betalen.

Mensen met een Valys-pas krijgen in 2004 een budget van 275 taxikilometers (persoonlijk kilometerbudget). Hiervoor betalen zij 16 cent per kilometer.
Dit geldt voor mensen met een Wvg-vervoersindicatie, een Gehandicaptenparkeerkaart of een OV-begeleiderskaart. Als het kilometerbudget op is, kunnen alle pashouders gebruik blijven maken van Valys; dan kost het vervoer 1,25 euro per kilometer.

Mensen die door hun handicap niet met de trein kunnen en ook geen alternatieven hebben, kunnen in 2004 een dubbele hoeveelheid van 550 taxikilometers krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten zij een aparte indicatie aanvragen.
Naast dit zogenaamde sociaal recreatieve bovenregionaal vervoer, zijn er andere vervoersregelingen, bijvoorbeeld op basis van de Wet voorzieningen gehandicapten.

* Dossier - Bovenregionaal vervoer voor gehandicapten: Valys Bovenregionaal vervoer voor gehandicapten: Valys Dossier, 18-2-2004

* Vraag en antwoord - Valys
Valys
Vraag en antwoord, laatst gewijzigd op 18-2-2004
* Kamerstuk - Bovenregionaal vervoer gehandicapten Bovenregionaal vervoer gehandicapten
Kamerstuk, 19-2-2004

Zie het origineel