Ingezonden persbericht


ScienceGuide.org: Nederland in top van creatieve naties

Het accent op innovatie en maatschappelijke openheid geeft Nederland belangrijke impulsen, zo blijkt uit de nieuwste internationale analyse die ScienceGuide presenteert.

Uit onderzoek van Richard Florida -auteur van het befaamde The Rise of the Creative Class- blijkt dat de noordelijke Europese landen als Zweden, Finland en Denemarken, maar ook Nederland, de USA aan het inhalen zijn als leidende natie bij de ontwikkeling van een innovatieve en creatieve economie.

Florida concludeert: "Sweden is the top performer on the Euro-Creativity Index, outperforming not only all of the other European countries but the United States as well. Finland and the Netherlands also do exceptionally well, with competitiveness levels comparable to the United States." Nederland staat nog niet op het niveau van Finland en Zweden omdat het op een aantal punten minder sterk is: de groei van patenten en R&D, de hoeveelheid talent die in 'science' ontwikkeld en aangetrokken wordt.

Niettemin heeft ons land door zijn relatieve openheid, ook naar migranten, de aantallen jongeren die in hbo en wo naar bachelorniveau opgeleid worden en de al sterk ontwikkelde 'creative class' binnen de beroeps- bevolking een sterke positie om door te groeien naar de innovatie-top. De ontwikkeling op globaal niveau vindt Florida bovendien opvallend gunstig voor landen als Nederland. "For years the United States possessed an unchallenged competitive advantage in its ability to attract the best and brightest from Europe, Scandinavia and around the world. For the first time, that advantage seems to be imperiled.

Florida heeft zijn onderzoek 'Europe in the Creative Age' gepubliceerd in samenwerking met Demos, de toonaangevende denktank in Londen.

Het onderzoek en de belangrijkste punten voor ons land vindt u http://www.bruna.nl/content/Scienceguide/Genres/Nieuws/Hogeronderwijs/Richard_Florida.jsp hier op http://www.scienceguide.nl/ ScienceGuide, de online bron voor de kennissector en hoger onderwijs.

ScienceGuide.org

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

030-2905337