European Commission

IP/04/229

Brussel, 18 februari 2004

De Commissie baant de weg voor de aanwerving van topambtenaren uit de nieuwe lidstaten

De hervorming van het benoemings-, evaluatie- en mobiliteitsbeleid voor topambtenaren is steeds een van de belangrijkste prioriteiten van de Commissie Prodi geweest. Vandaag zijn een aantal besluiten genomen die deze lijn voortzetten: in de eerste plaats heeft de Commissie zich een ambitieus doel gesteld voor de rekrutering van nieuwe ambtenaren uit de nieuwe lidstaten. Alleen voor 2004 worden 8 posten op A1-niveau, 29 op A2- niveau en 83 op "middelmanagement"-niveau voor de nieuwe lidstaten gereserveerd. Dit is in de geschiedenis van de Europese instellingen nog niet eerder voorgekomen en het is een duidelijk bewijs van de wil van de Commissie om de uitbreiding te doen slagen. Voor alle externe rekruteringen zullen strenge selectieprocedures worden toegepast. In de tweede plaats wordt de aan de gang zijnde hervorming van het beleid inzake topambtenaren consolideerd en versterkt, onder meer door de invoering van promotiemogelijkheden binnen de rang van directeur en directeur-generaal op basis van een meer systematische evaluatie van de prestaties. Ten derde zal de Commissie haar vertegenwoordiging naar buiten toe versterken door een uitbreiding van representatieve functies en door een versterkt beheer van de externe steunverleningsprogramma's in de partnerlanden. Ten slotte zal de Commissie op belangrijke nieuwe beleidsgebieden door de instelling van adviseursposten op hoog niveau haar conceptuele vermogen verbeteren. Al deze wijzigingen impliceren ook diverse bewegingen tussen de bestaande topambtenaren.

Met deze hervorming worden topambtenaren van hun functie losgekoppeld

In het nieuwe ambtenarenstatuut is voorzien in een loopbaanstructuur met rangen van 1 tot 16. De directeursfunctie zal de rangen 14 en 15 bestrijken (vergelijkbaar met de huidige graad A2) en de functies van directeur-generaal en adjunct-directeur-generaal (momenteel A1) zullen de rangen 15 en 16 bestrijken. Ambtenaren die deze functies aanvaarden, worden normaal gesproken in de laagste van de twee rangen benoemd. Voor een directeursfunctie is een minimumervaring van twee jaar als eenheidshoofd of in een vergelijkbare functie vereist. Voor de functies van directeur-generaal en adjunct-directeur-generaal wordt eveneens een tweejarige ervaring in een directeursfunctie (of vergelijkbaar) verlangd.

Promoties binnen een topambtenaarsfunctie (bijvoorbeeld de directeursfunctie) worden nu mogelijk. De beslissing daarover wordt door het college van commissarissen getroffen op basis van een vergelijking van de verdiensten van de betrokken kandidaten zoals die in hun beoordelingsrapport staan aangegeven.

Rekrutering van Commissieambtenaren uit de nieuwe lidstaten en een sterkere beleidsvormingsrol voor de Commissie

Zoals bij elke uitbreiding zal de Commissie voor onderdanen uit de nieuwe lidstaten een aantal posten reserveren. Dit geldt ook voor de niveaus "middelmanagement" en "topmanagement".

Op het niveau van directeur-generaal zijn de posten van directeur-generaal van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek en van het nieuw opgerichte directoraat-generaal Informatietechnologieën en telecommunicatie (momenteel een directoraat in DG Administratie) voor de nieuwe lidstaten gereserveerd.

Op het niveau van adjunct-directeur-generaal zijn de posten gereserveerd in DG Onderzoek, DG Werkgelegenheid, Eurostat, DG Handel, DG Buitenlandse betrekkingen and DG Vervoer en energie.

Op het niveau van directeur en hoofdadviseur zijn er voor 2004 19 rekruteringen gepland in diverse DG's (zie tabel in de bijlage). Daarnaast zullen de kabinetshoofden van de commissarissen uit de nieuwe lidstaten de rang van directeur krijgen.

Op "middelmanagement"-niveau zullen 83 eenheidshoofden uit de nieuwe lidstaten voor diverse DG's worden gerekruteerd (zie tabel in de bijlage).

Om deze nieuwe lichting op te vangen, zullen een aantal topambtenaren van functie veranderen. De heer Bonacci, DG Dienst voor samenwerking EuropeAid, gaat per 1 april 2004 met pensioen, waarna de heer Richelle, momenteel directeur-generaal van DG Ontwikkeling deze functie zal overnemen. De heer Reichenbach, momenteel directeur-generaal voor Personeel en Administratie zal per 1 oktober de heer Mingasson in DG Ondernemingen vervangen, waarna de heer Mingasson tot adviseur "hors classe" zal worden benoemd. De heer McSweeney, momenteel directeur-generaal van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, zal directeur-generaal a.i. blijven tot zijn opvolger is benoemd. De heer Tilgenkamp, momenteel adjunct-directeur-generaal in DG Landbouw, zal op 15 september 2004 tot adviseur "hors-classe" worden benoemd en belast worden met de integratie van de nieuwe lidstaten in het gemeenschappelijke landbouwbeleid, tot hij op 1 augustus 2005 met pensioen gaat. De heer Franchet, momenteel adviseur "hors-classe", gaat op 1 april 2004 met pensioen.

Ten slotte zal de Commissie de functie van "hoofdadviseur" instellen in de DG's Buitenlandse betrekkingen; Gezondheid en consumentenbescherming; Ondernemingen; Informatiemaatschappij; Belastingen en Douane-unie; Vervoer en energie; Milieu.

De vertegenwoordiging van de Commissie naar buiten toe versterken

De Commissie heeft besloten haar beleid ter versterking van haar vertegenwoordiging in bepaalde belangrijke delegaties en vertegenwoordigingen voort te zetten, om zo haar rol als instelling ten volle te kunnen spelen en in het kader van het deconcentratiebeleid belangrijke beleidsbeslissingen over externe steunverlening met grotere betrokkenheid ter plaatse te kunnen nemen. In de lijn van een vroegere beslissing om de functies van hoofd van de delegatie in Washington, Genève en Tokio op A1-niveau in te vullen, zal een vergelijkbare beslissing nu worden getroffen voor de posten in Moskou, Peking en New York/VN.

Daarnaast zullen de posten van hoofd van de delegatie in Oostenrijk (VN), Indonesië, Nicaragua, Thailand, Zuid-Afrika, Egypte en Marokko op A2-niveau worden uitgeschreven. In Washington zal de heer Burghardt zijn mandaat als hoofd van de delegatie in de zomer van 2004 beëindigen, om dan eind dit jaar met pensioen te gaan. De Commissie vindt het wenselijk dat het toekomstige hoofd van deze delegatie een belangrijk politiek profiel heeft en zal in het licht hiervan een benoeming doen.

Dir = Director CP = Conseiller Principal NMS= New Member States