Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
20 februari 2004
VROM-Inspectie zal Steenwijkerland kritisch volgen

De gemeente Steenwijkerland voert niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte, milieu en veiligheid goed uit. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft medio 2003 onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu in Steenwijkerland. De gemeente gaat stappen ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Uit het onderzoek blijkt dat Steenwijkerland de wet- en regelgeving op de onderzochte VROM-terreinen onvoldoende uitvoert. Zo besteedt de gemeente te weinig aandacht aan het verlenen van bouw-, sloop,- gebruiks- en milieuvergunningen. Daarnaast zijn veel bestemmingsplannen ouder dan de wettelijke tien jaar. Ook worden klachten en signalen van derden niet goed opgepakt. De handhaving is wel verbeterd. De inspectie concludeert dat de gemeente de uitvoering van VROM wet- en regelgeving nog onvoldoende oppakt. De inspectie constateert eveneens dat een groot deel van de knelpunten van het vorige onderzoek in de voormalige gemeente Brederwiede (2000), nog steeds niet zijn opgelost.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de gemeente. Steenwijkerland heeft een plan van aanpak opgesteld om de situatie te verbeteren. De VROM-Inspectie heeft daarbij aangegeven de gemeente kritisch te zullen volgen bij de uitvoering van het verbeterplan.

Meer info:
Download het rapport (pdf, 240 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16475 )