Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 20 februari 2004

Nieuwsbrief
De Rob en Rfv hebben samen een nieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief zal na iedere Raadsvergadering verschijnen.
Met deze nieuwsbrief hopen we u steeds attent te maken op de ontwikkelingen bij de Rob en Rfv.


Artikel over Trias Informatica
Er is een artikel verschenen in het blad Pluche over het Rob advies Trias Informatica. U kunt het artikel ´In de herkansing´ lezen onder het kopje ´Reacties in de media over Trias Informatica´.

Kring Europa presenteert Nederland op weg naar het EU-voorzitterschap De Raad voor het openbaar bestuur is mede-organisator van de lezingenreeks 'Nederland op weg naar het EU-voorzitterschap' van de Kring Europa (Vereniging voor Bestuurskunde, VB). Op 18 maart 2004 vindt de volgende bijeenkomst plaats, getiteld 'Naar een duurzame EU'. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Vereniging voor Bestuurskunde. Het programma kunt u hier downloaden.

Uit de vergadering van de Rob van 12 februari 2004 De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn vergadering op 12 februari jl. gesproken over een conceptadvies over organisatiecultuur in de rijksdienst. Op korte termijn zal het advies worden afgerond en uitgebracht aan de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. De Raad heeft zich ook gebogen over adviezen die later dit jaar zullen worden afgerond: een advies over de nationale coördinatie van EU-beleid en een advies over de toekomst van de representatieve democratie. De Raad heeft ook besloten onderzoek te gaan doen naar Kamervragen in relatie tot het functioneren van het parlement.

Advies 'Naar meer herkenbare kandidaten' verschenen Met het advies 'Naar meer herkenbare kandidaten' geeft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) gevolg aan de adviesaanvraag van 28 november 2003 van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de heer De Graaf. In dit advies geeft de Raad commentaar op de hoofdlijnennotitie 'Naar een sterker parlement'. In het advies worden enerzijds de verschillende elementen van het kabinetsvoorstel, zoals een open landelijke lijst, de niet-verenigbaarheid van kandidaatschappen en niet-overdraagbaarheid van de districtsstem besproken. Anderzijds komt er een aantal alternatieve kiesstelsels aan bod. Het advies wordt afgesloten met twee bijlagen, waarin op een aantal extra kiesstelsels en manieren waarop districtskandidaten kunnen worden verkozen, wordt ingegaan. Het advies en persbericht zijn hier te downloaden.

Verslag van het symposium Trias informatica verschenen Op woensdag 26 november 2003 organiseerde de Raad voor het openbaar bestur het symposium Trias Informatica. Het symposium werd georganiseerd naar aanleiding van het gelijknamige advies, dat ip 16 juli 2003 aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties werd aangeboden.
---