Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
17-02-2004

Finale nationaal songfestival rechtstreeks op televisie

Vakjury en publieksjury kiezen samen winnend lied

Aanstaande zondag, 22 februari, is in een gezamenlijke uitzending van TROS en NOS RTV rechtstreeks via Nederland 2 de finale te zien van het Nationaal Songfestival 2004. Tussen 20.55 en 22.55 uur strijden vanuit het Pepsi Stage in Amsterdam tien artiesten om de eerste plaats. De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Turkije. De presentatie van de finale is in handen van Nance en Humberto Tan.

Tijdens de finale van het Nationaal Songfestival worden tien liedjes ten gehore gebracht. Deze liedjes zijn geselecteerd tijdens vijf voorronden die tussen 22 januari en 19 februari zijn gehouden. De artiesten strijden om een ticket naar het Turkse Istanboel waar op 12 mei 2004 de halve finale van de 49ste editie van het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. Mocht Nederland de halve eindstrijd doorkomen, dan wacht op 15 mei de finale. Zowel de halve finale als de finale worden door NOS RTV live uitgezonden.

De finale van aanstaande zondag begint ­ na een korte introductie ­ met het zingen van de tien liedjes. Aansluitend kent zowel de vakjury als de publieksjury punten toe aan de liedjes. De vakjury, bestaande uit Cornald Maas (voorzitter), Cor Bakker, Ruth Jacott, Daniël Lohues en Rob Stenders, kan in totaal 255 punten verdelen. Ook het publiek heeft 255 punten te vergeven. Zij doet dit door via televoting of sms een stem uit te brengen op de favoriete kandidaat. De percentages aan televoting en sms-stemmen worden bij elkaar opgeteld en omgerekend naar punten. In totaal zijn er dus twee maal 255 = 510 punten te vergeven. Het liedje met de meeste punten wint het Nationaal Songfestival. Mochten twee liedjes gelijk in puntenaantal eindigen, dan wint het liedje dat van het publiek de meeste punten heeft gekregen.

In de tijd dat er door het publiek gestemd kan worden, zullen zes Songfestivalcoryfeeën de Top 10 van de 'Songfestival Top 100 Aller Tijden' ten gehore brengen. Het gaat om Esther Hart, Michelle, Marlayne, Maxine, Marjolein Spijkers en Mandy Huydts. Deze zes krijgen op bepaalde momenten ondersteuning van artiesten uit binnen- en buitenland. De Top 10 van de 'Songfestival Top 100 Aller Tijden' is de afgelopen weken samengesteld door 20.000 bezoekers van de website www.songfestival.nl

Aan het einde van de uitzending, nadat de winnaar bekend is, wordt een prijs uitgereikt aan de tekstschrijver en componist van het winnende lied. Aansluitend treedt de winnaar nogmaals op met het winnende lied.

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht