COBRA MUSEUM

Overzicht grafiek Constant op komst in Cobra Museum

Overzichtstentoonstelling grafiek van Constant op komst in het Cobra Museum.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen wijdt van 23 februari tot en met 18 april een tentoonstelling aan het grafische oeuvre van Constant Nieuwenhuys. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij Waanders Uitgevers een boek over het complete grafische oeuvre met ruim 180 afgebeelde werken.

Constant debuteerde met een ets in 1946; zijn laatste grafiek maakte hij in 1994. Voor de retrospectieve tentoonstelling in het Cobra Museum wordt een selectie gemaakt van circa 60 etsen en litho's (inclusief albums en series), die een weerspiegeling is van de vier periodes die in Constants grafisch oeuvre onderscheiden kunnen worden.

Constant wordt gerekend tot Nederlands belangrijkste beeldend kunstenaars. Als mede-oprichter van de Cobrabeweging verwierf hij grote bekendheid. Hij vertegenwoordigde Nederland tijdens de laatste Dokumenta in Kassel met zijn inmiddels wereldberoemd geworden project 'New Babylon' uit de jaren zestig en zeventig. In Nederland vonden voor het laatst overzichtstentoonstellingen plaats - gewijd aan Constants schilderijen - in 1980 (Gemeentemuseum Den Haag) en 1995 (Stedelijk Museum Amsterdam).