Gemeente Almere

Rioolherstel Noorderplassen Oost

Van 23 februari tot tenminste eind mei wordt er gewerkt aan het herstel en onderhoud van de riolering in een aantal straten van het bestaande gedeelte van Noorderplassen Oost in Almere Stad. Deze ingreep is nodig omdat gedeelten van het rioolstelsel verzakt zijn. Hierdoor kan het rioolwater niet meer goed afgevoerd worden waardoor verstoppingen ontstaan.

Het gaat om grotere en kleine herstelwerkzaamheden aan de riolen op diverse locaties. Onder grotere herstelwerkzaamheden wordt verstaan het opnieuw leggen of vervangen van een aantal riolen. Bij kleine herstelwerkzaamheden gaat het om het uitvoeren van een locale reparatie.

De werkzaamheden vinden achtereenvolgens plaats in de volgende straten: Bakboord, Noorderleedeweg (nabij Bakboord en Overstag), Overstag, Noorderleedeweg (nabij Loef- en Lijzijde), Loefzijde, Lijzijde, Noorderleedeweg (nabij Lijzijde en Land in Zicht), Land in Zicht (deels), Aan de Wind, Op Koers en Land in Zicht (deels).

Van een aantal werkzaamheden ondervinden de omwonenden tijdelijk overlast. Zo worden gedeeltes van straten afgesloten, kan doorgaand verkeer niet mogelijk zijn en zijn parkeerplaatsen buiten gebruik. Woningen blijven daarentegen wel te voet bereikbaar. Er wordt naar gestreefd om de overlast zoveel mogelijk te beperken wat betekent dat straten niet over de volle lengte worden opengelegd maar hooguit over 30 tot 40 meter.

Langs de Noorderleedeweg worden tijdelijke parkeerplaatsen ingericht. In alle straten (m.u.v. een deel van Land in Zicht) blijft tijdens de werkzaamheden vrije ruimte over voor de hulpverleningsdiensten. Om die ruimte ook daadwerkelijk te garanderen, worden alle betrokkenen verzocht hun autos tijdens de werkzaamheden zodanig te parkeren dat ze als dat nodig mocht zijn - geen belemmering vormen voor de vrije doorgang van brandweer, ambulance en politie.

De werkzaamheden hebben ook tot gevolg dat de huisvuilwagens van Stadsreiniging tijdelijk niet bij de opstelplaatsen van de duobakken kunnen komen. In dat geval zorgt de aannemer ervoor dat ze naar een andere plek worden gereden, daar worden geleegd en weer terug worden geplaatst op de oorspronkelijke plek. Hoewel is afgesproken om zoveel mogelijk groen te sparen, is dat niet altijd mogelijk en zullen er bomen gekapt moeten worden.

Het kan nodig zijn om riolen die vervangen worden, eerst schoon te maken. Bij de regenwaterriolen geeft dat nauwelijks overlast voor bewoners; bij de vuil waterriolen daarentegen kan wel enige overlast in de vorm van ontsnappend water en ontsnappende lucht (stank) ontstaan. Dit komt omdat de riolering onder hoge druk met water wordt schoongespoten. Om overlast te voorkomen, is het aan te raden om toiletten, wastafels en gootstenen dan tijdelijk af te sluiten en alle zwanenhalzen na afloop weer met water te vullen.

Per straat worden de betrokken bewoners vooraf per brief geïnformeerd. Voor (nog) meer informatie kan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur contact worden opgenomen met stadsdeelkantoor Stad West, Bartokweg 153, tel. (036) 523 34 00.