Gemeente Maassluis

Persberichten

18-2-2004

Bouwplannen Burgemeesterswijk ter inzage

In het kader van de herontwikkeling van de Burgemeesterswijk in Maassluis-West zijn verschillende woningbouwplannen bij de gemeente ingediend. Deze bouwplannen liggen vanaf 23 februari vier weken ter inzage in het stadhuis aan de Koningshoek. Gedurende deze periode kan iedereen op de plannen reageren.

In juni vorig jaar is het eerste deelplan voor de Burgemeesterswijk aan belangstellenden gepresenteerd. Het ging toen om de drie woontorens op de locatie tussen de Merellaan en de spoorlijn. Nu worden opnieuw twee deelplannen vrijgegeven voor inspraak. Het betreft plannen voor de bouw van:

1. 20 woningen, onderverdeeld in 16 woningen (twee-onder-één kap), 1 vrijstaande woning en 3 woningen onder één kap op de locatie van de voormalige school Aquamarijn aan de Burgemeester van Reesstraat;

2. 139 eengezinswoningen op de locatie, waarop nu nog de flats van de Burg. Rippingstraat en de Burg. v.d. Brandelerstraat staan.

Beide deelplannen kunnen op grond van het geldende bestemmingsplan niet worden gerealiseerd. Het college van burgemeester en wethouders is van plan de bouw van de woningen mogelijk te maken door artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) toe te passen. Een ontwerpbestemmingsplan, waarin de bouw van de woningen mogelijk wordt gemaakt is in voorbereiding. Vorig jaar is dit ontwerpbestemmingsplan onderwerp van inspraak geweest.

Inspraak
Beide deelplannen (de 20 woningen aan de Burg. Van Reesstraat en de 139 woningen gelegen tussen de Merellaan, de Burg. Van Reesstraat, de Jac. Boezemanstraat en de Burg. Schwartzlaan) liggen met ingang van 23 februari 2004 gedurende een periode van vier weken voor belangstellenden ter inzage in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Tijdens deze periode kan iedere belangstellende volgens de Inspraakverordening van de gemeente Maassluis zowel schriftelijk als mondeling op het voornemen van het college om vrijstelling te verlenen reageren. Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders van Maassluis, Postbus 55, 3140 AB Maassluis. Voor het geven van een mondelinge reactie kan men contact opnemen met de heer M.J. Remijnse van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het stadhuis. Dat kan op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur via telefoonnummer 010-5931798.

Wet geluidhinder
Alle te bouwen woningen liggen in de geluidscontour van het industriegebied Europoort/Maasvlakte. In alle gevallen is er sprake van een geluidsbelasting die hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Nergens wordt evenwel de maximale grenswaarde van 55 dB(A) overschreden. Een klein aantal woningen ligt in de geluidscontour van enkele gezoneerde wegen. Ook in dat geval wordt de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) overschreden maar niet de maximale grenswaarde van 55 dB(A). Tenslotte ligt een nog kleiner aantal woningen in de geluidscontour van de spoorlijn. De voorkeursgrenswaarde van 57 dB(A) wordt overschreden, maar de maximale grenswaarde van 70 dB(A) niet.
Om de bouw van de in totaal 159 woningen mogelijk te maken, moet het college een verzoek om hogere grenswaarden als bedoeld in de Wet geluidhinder indienen bij Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Ook dit verzoek ligt vanaf 23 februari 2004 gedurende vier weken ter inzage voor belangstellenden in het informatiecentrum in het stadhuis en ook hierop is inspraak mogelijk. Binnen de termijn waarop het ontwerpverzoek ter inzage ligt kan men schriftelijk opmerkingen maken ten aanzien van dit verzoek.

Informatieavond
Op donderdag 11 maart 2004 wordt er een informatieavond/openbare hoorzitting georganiseerd in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Koningshoek, aanvang 20.00 uur. Tijdens deze avond zal informatie worden gegeven over de artikel 19-procedure voor de bouwplannen en over het verzoek om ontheffing hogere grenswaarden (Wet geluidhinder). Belangstellenden kunnen tijdens deze bijeenkomst ten aanzien van alle voornemens van het college hun mening kenbaar maken. Uiteraard is iedereen welkom bij de informatiebijeenkomst. In verband met de extra beveiligingsmaatregelen die er in het stadhuis zijn getroffen, wordt belangstellenden verzocht om tijdig voor aanvang van de bijeenkomst aanwezig te zijn.

Inspraakreacties
Alle schriftelijke en mondelinge reacties die tijdens de inspraakperiode van 23 februari tot 22 maart 2004 worden ingediend, worden verwerkt in een eindverslag van de inspraakprocedure. Iedereen die een reactie indient krijgt dit eindverslag toegezonden en bovendien wordt het ook ter inzage gelegd. Uiteraard worden de resultaten van de inspraak betrokken bij de verdere besluitvorming over beide ontwerpplannen en het verzoek hogere grenswaarden.