Unicef

Hiv/aids-conferentie in Dublin

Mededeling aan de redactie

Internationale conferentie in Dublin: 'Breaking the barriers'

MEER SAMENWERKING NODIG IN STRIJD TEGEN AIDS IN EUROPA EN CENTRAAL AZIE

WAT? Conferentie onder het Ierse EU-voorzitterschap 'Breaking the Barriers - Partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia'
WANNEER? 23 en 24 februari 2004
WAAR? Dublin Castle, Dublin, Ierland
WIE? Pat Cox, Voorzitter Europees Parlement,
Agnes van Ardenne, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Carol Bellamy, Directeur van Unicef
Peter Piot, Directeur van UNAIDS
Lee Jong-Wook, Directeur WHO
Aartsbisschop Desmond Tutu
Mary Robinson
Bob Geldof


* en 10 jonge Hiv/aids activisten uit Europa/Centraal-Azië, waaronder de Nederlander Raoul Fransen (25), vertegenwoordiger van Young Positives, de jongerenafdeling van de HIV Vereniging Nederland.

WAAROM?
De conferentie 'Breaking the Barriers - Partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia' wordt georganiseerd door het Ierse EU-voorzitterschap in samenwerking met UNAIDS, Unicef en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).
Hiv/aids blijft het grootste obstakel in de strijd tegen het verminderen van armoede en het bereiken van de Millennium ontwikkelings doelen. Wereldwijd leven nu 40 miljoen mensen met Hiv/aids, waarvan 2,1 miljoen in Europa en Centraal-Azië. Het antwoord van de internationale gemeenschap op de ziekte werd op de Algemene Vergadering van de VN in juni 2001 vastgesteld in de 'Declaration of Commitment on HIV/AIDS'. Deze verklaring riep om een intensivering van regionale samenwerking en coördinatie, en de ontwikkeling van regionale strategieën. Hoewel er sindsdien een aantal belangrijke subregionale initiatieven zijn genomen in Europa en Centraal-Azië, heeft de regio de Hiv/aids bedreiging nog niet collectief aangepakt. De hoop is dat de conferentie in Dublin meer samenwerking in de regio zal aanmoedigen. Hoewel jonge mensen een groot risico lopen besmet te raken, zijn zij ook de sleutelfiguren in de strijd tegen Hiv/aids; daarom nemen een aantal betrokken jongeren deel aan de conferentie.

Panelbijeenkomst, interviews en beeldmateriaal
Minister Van Ardenne en Carol Bellamy, internationaal directeur van Unicef, zullen op 24 februari gezamenlijk een panelbijeenkomst over preventie bij jongeren voorzitten. Aan de door Unicef georganiseerde discussie nemen o.a. de directeur van MTV Network en Raoul Fransen deel.

Voor het aanvragen van een interview met Carol Bellamy kunt u contact opnemen met Unicef Nederland. Hier kunt u ook terecht voor interviewverzoeken voor Raoul Fransen, vertegenwoordiger Young Positives.

Unicef zal op 22 februari nieuw rechtenvrij Betacammateriaal (10 min.) over hiv/aids in de Oekraïne via APTN TV (satelliet) uitzenden. Exacte uitzendtijden: 01.45-01.55 GMT; 12.15-12.25 GMT; 18.30-18.40 GMT. Coördinaten: OWT V3 A+B. Reuters en EBU-abonnees kunnen de feed ook lokaal verkrijgen via Dublin BT Tower. Een shotlist is beschikbaar via Unicef Nederland.

Meer informatie
Persaccreditatie voor de conferentie loopt via:
https://www.eu2004.ie//press_accreditation/press_accreditation.asp

Voor nadere informatie: Persvoorlichting Unicef Nederland: Roy van der Ploeg, telefoon 070 3339332 / 06 53840098.