BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 19 februari 2004

Unieke beelden van shocking blue in top of the pops ii

Op maandag 23 februari zijn in Top of the Pops II zeer speciale beelden te zien van Shocking Blue met de wereldhit 'Venus'. De beelden zijn nog nooit eerder vertoond op de Nederlandse televisie. De Haagse formatie Shocking Blue onder leiding van componist Robbie van Leeuwen en zangeres Mariska Veres was in 1970 de eerste Nederlandse act die een nummer één hit scoorde met het nummer 'Venus' in de Amerikaanse Billboards.

Sinds 2 februari is BNN gestart met de uitzendingen van Top of the Pops II, een nieuw tv-programma waarin unieke opnames uit de rijke historie van 40 jaar Top of the Pops te zien zijn. In Engeland is dit, na de wekelijkse Top of the Pops uitzending, sinds jaar en dag het best bekeken muziekprogramma. De presentatie van de Nederlandse Top of the Pops II is in handen van Ruud de Wild.

Tijdens de beginfase van Top of the Pops werd er nog regelmatig op film opgenomen, wat uiteraard een bijzondere beeldkwaliteit geeft. Maar helaas is er veel archiefbeeld verloren gegaan, omdat over de banden opnieuw is opgenomen. Zo is The Who te zien met 'Won't get fooled again', maar na twee minuten loopt de opname abrupt af en volgt er een ander BBC-programma.

Ook eisten de vakbonden jarenlang dat de optredende artiesten die live zongen, hun orkestband met Engelse musici opnieuw opnamen. Zij mochten geen gebruik maken van de originele orkestband van de plaatopname. Bij verschillende opnames is dan ook te horen dat de orkestband wat 'simpeler' klinkt. Bij de opname van ABBA is dit heel duidelijk het geval.

Uiteraard zijn alle wereldartiesten door de jaren heen in Engeland bij Top of the Pops geweest, vandaar ook dat in de komende weken Queen niet zal ontbreken met 'Killer Queen'. Ook 'Showdown' van ELO, U2 met 'New Year's Day' en de Rolling Stones met 'Brown Sugar' komen nog een keer terug. Daarnaast komen ook Tina Turner met 'Steamy Windows' en The Jacksons met 'Show you the Way to go' voorbij.

Zowel Top of the Pops als Top of the Pops II wordt geproduceerd door CTM.

Meer informatie: BNN Communicatie, Marion van Dam, tel: 035-6555333, e-mail: marion.van.dam@bnn.nl