Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

Justitiestrateeg veenkamp bepleit innovatieve kijk op relatie migratie, Integratie en ontwikkeling

6e lezing in SID-serie over de Migratie & Ontwikkeling

Rotterdam, 20 februari 2004

Internationale migratie is een onontkoombaar gevolg van globalisering en zal voorlopig alleen maar groeien. We zouden de vrije stroom van "menselijk kapitaal" daarom net zo moeten benaderen als die van andere "hulpbronnen". Flow management - het beheersen en sturen van migratiestromen - zou wel eens effectiever kunnen zijn dan het huidige migratiemodel dat is gebaseerd op controle. Dat stelt Theo Veenkamp aanstaande maandag 23 februari in een lezing voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID). Veenkamp is Directeur Algemene Justitiële Strategie bij het Ministerie van Justitie en mede-auteur van het geruchtmakende rapport People Flow: Managing migration in a New European Commonwealth (2003) van het Britse denktank Demos. Zijn lezing is de 6e in de cyclus "Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging". Plaats: Vrije Universiteit, Amsterdam. Aanvang 18.00 uur.

Terwijl we de vrije stroom van goederen, informatie en kapitaal bevorderen, problematiseren we de grotere mobiliteit van mensen. Soevereiniteit, veiligheid en nationale identiteit zouden worden ondermijnd en Europese regeringen staan onder druk hun grenzen te sluiten en de instroom van migranten te beperken. Daarmee tasten we echter juist datgene aan dat Europa zo kenmerkt: de openheid van onze samenleving, stelt Veenkamp in zijn SID-lezing "De relatie Ontwikkeling - Migratie - Integratie: een vernieuwende aanpak". Maar in plaats van migratie te ontkennen, moeten we juist kijken naar de oorzaken en zoeken naar langetermijn oplossingen. Veenkamp pleit daarom voor een andere manier om migratie te "managen", waarbij we de vrije stroom van "menselijk kapitaal" net zo benaderen als die van andere "hulpbronnen". Internationale migratie is immers een onontkoombaar gevolg van globalisering en zal voorlopig alleen maar groeien. Daar spelen bovendien twee - schijnbaar tegengestelde - factoren een belangrijke rol: enerzijds maakt toenemende individuele welvaart mensen mobiel en anderzijds wordt migratie gestimuleerd door de grote verschillen tussen arme en rijke landen. Het reëel onder ogen zien van deze feiten kan de basis vormen voor een vernieuwend migratiemodel dat is gebaseerd op het beheersen en sturen van stromen (flow management), en niet op het concept van controle. In zijn lezing geeft Veenkamp een nadere toelichting op deze analyse, alsmede op elementen van uitvoering, zoals het inrichten van internationale transitiecentra. Veenkamp zal overigens ook ingaan op de donkere kanten van de migratie, zoals mensensmokkel.

Theo Veenkamp (1943) studeerde en doceerde politicologie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. Veenkamp was lange tijd actief in de universitaire ontwikkelingssamenwerking en de internationalisering van het hoge onderwijs, o.m. als directeur van de Nuffic en bij de Europese Unie. In 1993 werd hij Algemeen Directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Sinds 1999 is hij Directeur Algemene Justitiële Strategie bij het Ministerie van Justitie. Tevens is hij verbonden aan het Britse kennisinstituut Demos.

SID-SERIE 2003-2004: MIGRATIE EN ONTWIKKELING

Internationale migratie wordt als sociaal-economisch, cultureel en politiek fenomeen steeds belangrijker voor ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Het beleid van staten en de internationale gemeenschap is echter nog erg versnipperd. De omvang van de mondiale migratie en de gevolgen voor mensen in landen van herkomst, doorgang en bestemming, vragen echter om een nieuwe en geïntegreerde benadering die taboes aan de kaak stelt en uitdagingen benoemt en aangaat.

Met de lezingenserie Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging exploreert SID-Nederland de relatie tussen migratie en ontwikkeling vanuit internationaal, Europees en nationaal perspectief en mogelijkheden voor een aanpak die positief uitpakt voor alle betrokkenen. (Inter)nationale deskundigen en opinieleiders houden ieder een aspect van de relatie migratie-ontwikkeling tegen het licht. De serie loopt van september 2003 tot juli 2004. Sprekers tot nu toe waren Koos Richelle (DG Ontwikkeling Europese Commissie), Syed Mansoob Murshed (ISS), John Morrison (Respect|Europe), Rita Süssmuth (Kommission für Zuwanderung der Bundesregierung) en Erika Feller (UNHCR). Andere uitgenodigde sprekers zijn: Wim Deetman (burgemeester Den Haag), Bhimal Gosh (Internationaal expert over migratie, handel en ontwikkeling) en Ron Keller (Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking).

Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit en VluchtelingenWerk Nederland. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de NCDO.

----------------------------------------