Gemeente Alkmaar


Renovatie Verlaatjesbrug volgende week van start

Alkmaar, 19 februari 2004

Het betondek van de Verlaatjesbrug wordt binnenkort vernieuwd. Deze brug ligt in de Westerweg over de Hoevervaart ter hoogte van de Waterlaan. Maandag 23 februari beginnen de voorbereidende werkzaamheden.

Vooruitlopend op de renovatie wordt nader onderzoek gedaan op de bovenkant van het betonnen brugdek. Het groen en de grond uit de groenstrook moeten hiervoor worden verwijderd. Dit werk start maandag 23 februari.

De renovatiewerkzaamheden zelf worden vervolgens in twee fasen uitgevoerd om de verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken. Fase 1: De groenstrook, de ventweg en het voetpad aan de noord-westzijde.
Al het verkeer kan over de hoofdweg rijden. Voetgangers kunnen lopen over voetpad zuid-oostzijde.
Fase 2: hoofdrijbaan Westerweg van rotonde Bergerhout tot Julianalaan en voetpad aan zuid-oostzijde
Fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van de Ventweg. Autoverkeer wordt omgeleid via de Kennemersingel, Kennemerstraatweg en Julianalaan en omgekeerd. De route wordt op borden aangegeven.

Wanneer de fasen precies ingaan, is later bekend.

Geschiedenis
De Verlaatjesbrug werd vroeger ook wel de `Verlaats bruggetjes' genoemd omdat de oversteek over de Hoevervaart toen nog uit twee houten bruggetjes bestond. Vanaf de Waterlaan is nog te zien dat onder de brug nog twee sluisdeuren zitten. Deze deuren hadden in het verleden de taak om het water in de stad te houden als bluswater bij grote branden en om verzakkingen van fundamenten te voorkomen.

Gaande de jaren is de brug uitgebreid en verzwaard om het groeiende verkeer, van hondenkar en paard-en-wagen tot het huidige zware vrachtverkeer, te kunnen dragen. De houten brugdekken hebben plaatsgemaakt voor een betondek. In 1958 heeft de laatste uitbreiding aan het betondek (westzijde) plaatsgevonden.

20 februari 2004