Gemeente Tilburg

20-2-2004
Tilburgs beleid werpt vruchten af: 138 ID-ers in 2003 een vaste baan Ruim tweederde kreeg reguliere baan

Resultaten 2003
Het aantal mensen met een ID-baan in Tilburg is vorig jaar gedaald van 1135 naar 911. Een daling van 20 procent. Bijna tweederde van hen, 138 mensen, kreeg een reguliere baan. Dit goede resultaat is behaald door een intensieve samenwerking met de ID-werkgevers in de stad. Ook landelijk scoort Tilburg goed met 12,5 % ID-ers die een reguliere baan kregen tegen landelijk 8,5 %.

Tilburg heeft eind 2002 al aanzetten gegeven tot nieuw beleid. Door de bezuinigingen van het kabinet rond de ID-banen kwam dit in een stroomversnelling. Nadat de mogelijkheden van elke ID-werknemer op doorstroom naar regulier werk in beeld waren gebracht, is door de gemeente geïnvesteerd in het maken van individuele afspraken met alle 116 ID-werkgevers over de inzet van gesubsidieerde arbeid. De daling met 20% is dan ook vooral te danken aan het individueel en intensief in gesprek gaan met alle werkgevers, waarbij de stimuleringsregeling en het individueel begeleiden van de ID-werknemer sterk onder de aandacht zijn gebracht.

Verruiming stimuleringsregeling
Goed nieuws is dat het rijk en de werkgevers- en werknemersvertegenwoordigingen recent overeengekomen zijn de stimuleringsregeling te verruimen. Plaatsing van een ID-werknemer in een reguliere baan bij een andere werkgever in de publieke sector levert nu ook 17.000 op. Eerst was dat alleen als de ID-werknemer bij dezelfde werkgever een reguliere baan kreeg aangeboden. Dit jaar zal daarom verder geïnvesteerd worden in de samenwerking met de ID-werkgevers en de bemiddeling van ID-werknemers naar regulier werk.

Houding van werkgevers
Werkgevers zijn de afgelopen maanden anders gaan denken over de mogelijkheden van hun gesubsidieerde medewerkers en van de instellingen zelf. Er is meer aandacht voor o.a. begeleiding, opleidingsmogelijkheden en functiedifferentiatie. Met de ID-werkgevers zijn lange termijnafspraken gemaakt over de toekomstige inzet van gesubsidieerde arbeid. Als deze afspraken worden nagekomen zal aan het eind van 2005 ruim de helft van de Tilburgers die begin vorig jaar een ID-baan hadden werkzaam zijn in een reguliere baan.