INNOVATIENETWERK

Schaalvergroting melkveehouderij vraagt nieuwe ontwerpen

De melkveehouderij blijft waarschijnlijk een belangrijke sector in Nederland, ook onder geliberaliseerde omstandigheden. Om concurrerend te blijven ligt schaalvergroting voor de hand. Kunst is dit op een radicaal nieuwe manier te doen, waardoor problemen op gebied van dierenwelzijn en landschapsbeheer kunnen worden opgelost. In het zojuist verschenen rapport Melkveehouderij op schaal doen Alterra Wageningen UR en InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster hiervoor een aantal concrete voorstellen.

Die voorstellen zijn als prototypen uitgewerkt, waarbij inspiratie in het buitenland is gezocht.
Het gaat ten eerste om een grootschalig extensief melkveebedrijf dat mede gericht is op natuur- en landschapsbeheer. Dit bedrijf, dat gesitueerd zou kunnen zijn in de veenweidegebieden van het Groene Hart, combineert grootschalig agrarisch natuurbeheer met melkproductie. Door de schaalgrootte zijn allerlei innovaties rendabel, bijvoorbeeld een mobiele melkrobot, waardoor de koe in de wei kan blijven en een voerkraker die laagwaardig natuurgras toch smakelijk en verteerbaar voor de koe maakt.
Ten tweede wordt een intensief rationeel bedrijf gepresenteerd met vergaande arbeidsspecialisatie en een scheiding van grond en veehouderij. Combinaties met de akkerbouw als ruwvoerteler liggen hier voor de hand. Een zeer geschikt gebied hiervoor lijkt bijvoorbeeld De Veenkolonien.De koe zelf staat bij dit bedrijf centraal, omdat de koe die het prettig heeft gezonder is en beter produceert. De koeien worden gehuisvest in stabiele groepen die overeenkomen met de natuurlijke groepsgrootte van de koe (cow-munities). Iedere cow-munity heeft haar eigen huisvesting, en ieder dier wordt individueel gemonitord. De dieren kunnen zelf beslissen of ze naar buiten gaan of binnen zijn. Voor de huisvesting is een aantrekkelijk ontwerp gemaakt. Tot slot een bedrijf dat een netwerk vormt van meerdere melkveebedrijven: dit kan lokaal in een netwerkpolder, of bijvoorbeeld als een innovatieve cooperatie waarbij het meer om kennis gaat. Hier bundelen een aantal melkveehouders hun krachten. Centraal staat hierbij een digitale marktplaats waar machines, grond en arbeid worden aangeboden of gevraagd. Ook ideeen en nieuwe initiatieven kunnen er vorm krijgen. Gebieden waar de melkveehouderij al een stevige positie heeft komen hiervoor het meest in aanmerking.
Schaalvergroting in de melkveehouderij vraagt om ontwerpen die rekening houden met wat de maatschappij wil: een aantrekkelijk landschap en aandacht voor dierenwelzijn. Ook een economisch perspectief voor de melkveesector is van belang. Dit betekent dat voor verschillende regio's in Nederland specifieke ontwerpen nodig zijn. De ontworpen prototypes laten zien dat schaalvergroting, mits goed ontworpen, positief uitpakt. Inmiddels zijn in verschillende regios contacten gelegd met bestuurders en ondernemers om te komen tot pilots.

Meer informatie:

Wilem Rienks, Alterra Wageningen UR, tel. 0317-474232 Jan de Wilt, InnovatieNetwerk, tel. 06-48131103

23 feb 04 10:19