Openbaar Ministerie

Arrondissementsparket Amsterdam, 23 februari 2004

Voornemen tot strafvervolging Bakker sr.

Het Amsterdamse parket is van plan strafvervolging in te stellen tegen gemeenteraadslid H. Bakker Senior. In juni 2003 werd door een vrouw aangifte van ernstige geweldsdelicten tegen Bakker gedaan. De advocaat van Bakker is van het voornemen op de hoogte gesteld, en heeft aangegeven een vooronderzoek door de Rechter-commissaris te willen laten uitvoeren.

Aan de aangifte van de vrouw werd destijds in Het Parool uitgebreid en gedetailleerd aandacht besteed. Dat leidde vervolgens tot een kort gedingactie van Bakker tegen de krant, waarbij hij gedeeltelijk in het gelijk werd gesteld: de krant zou te ver gegaan zijn in de wijze van berichtgeving.

Bakker deed naar aanleiding van de kwestie ook zelf aangifte tegen de vrouw en een gemeenschappelijke kennis, tegen Het Parool en tegen de journalist B. Middelburg, wegens onder andere smaad(schrift), laster, lasterlijke aanklacht en valse aangifte. Tegen de gemeenschappelijke kennis werd ook aangifte van bedreiging gedaan. Zodra het onderzoek met betrekking tot deze aangiften is afgerond zal daarover eveneens een vervolgingsbeslissing worden genomen.