PERSBERICHT - 2004-02-23

Carnaval van Binche op erfgoedlijst Unesco

Unesco heeft het 600 jaar oude carnaval in het Belgische Binche zo uniek, dat het op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Het is de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze felbegeerde status krijgt. In het Waalse dorpje begon het carnaval dit jaar afgelopen zondag 22 februari. Op 'Vette dinsdag'', 24 februari, is het weer voorbij.

Enkele jaren geleden plaatste Unesco ook de nabij Binche gelegen Scheepsliften van het Canal du Centre op de erfgoedlijst: de vier liften zijn een fantastisch staaltje van industriële architectuur uit het begin van de vorige eeuw. Op de lijst prijken eveneens, en dat zal niet verwonderen, de Grote Markt van Brussel en de kathedraal van Tournai.

Unesco vindt het ruim 600 jaar oude carnaval van Binche zon unieke culturele gebeurtenis dat het Waalse dorpje deze eretitel in de wacht heeft gesleept. Daarmee zegt Unesco niets te veel: het carnaval van Binche is uniek. Het hele jaar door zijn er evenementen in het kader van de carnavalsviering maar de voorbereidingen beginnen eigenlijk goed in januari. Bijna wekelijks is er wel een speciale ceremonie of optocht: trommelrepetities door de straten, gemaskerde bals, muziekrepetities en dansfeesten.

De Gilles zijn de belangrijkste figuren in de optocht en het carnavalsfeest. Hun kostuums zijn identiek en mogen alleen door speciaal geselecteerde kleermakers worden gemaakt. Een Gille erft deze titel, na een uitgebreide leerschool, meestal van zijn vader of oudere broer én de echte Gilles van Binche komen nooit buiten Binche! Als je dan ook bij een folkloristische gebeurtenis elders in België een Gilles tegenkomt, dan is het absoluut zeker dat het geen Gilles uit Binche is maar een Gille uit een ander dorpje in de omgeving.

Wat gebeurt er tijdens het Carnaval van Binche? Op Vette Zondag klinken de tamboerijnen en lopen de Gilles vanaf 15.00 uur in fantasiekostuums door de straten. Maandag is bestemd voor de gewone Binchois met feest op de Grote Markt.

Vette Dinsdag is de apotheose. Vanaf 4.00 uur s morgens klinkt het geroffel van de Gilles in de straten. De Gilles dragen dan nog een masker met groene bril; 's middags verschijnen ze met hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien ze duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het constante geroffel van hun klompen op de keien. Als je eenmaal in Binche bent geweest tijdens het carnaval, vergeet je die regelmatige cadans van de klompen op de kasseien nooit meer. De traditie wil overigens ook dat de Gilles uitsluitend champagne drinken op deze dag!

Ook andere plaatsen in België kennen tijdens carnaval vaak prachtige eeuwenoude tradities, bijzondere figuren en kostuums. Met name het zogenaamde Laetare Carnaval (dit jaar op 21/3) dat in Stavelot gevierd wordt met de beroemde Blancs-Moussis en in Fosses-la-Ville met de zogenaamde Chinels.

Info:
Carnaval des Gilles in Binche 22, 23 en 24/2, tel 00.32.64/33.67.27, www.carnavaldebinche.be, Laetare carnaval van Stavelot, 21/3, tel 00.32.80/86.27.06 of 88.08.78 en in Fosses-la-Ville, 21/3, tel 00.32.71/71.46.24, www.laetare.info

Informatie carnaval bij het Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel, Postbus 2324, 2002 CH Haarlem, tel 0900-2020107 (0,45 p/m), www.belgie-toerisme.net