Gemeente Ede

Subidie voor buitengebied

EUROPESE SUBSIDIE - voor agrarisch buitengebied

Europese subsidie voor agrarisch buitengebied
Nieuwe groene jas rond uw erf en bebouwing

Uw erf uw visitekaartje! Denk mee uw erf groener en mooier aan te kleden. Van oudsher zijn op en rond boerenbedrijven allerlei bomen en struiken aanwezig. De bestaande gebouwen zijn zo op natuurlijke wijze opgenomen in het landschap. Maar ook nieuwe gebouwen zoals een stal, schuur, woning of bedrijfsgebouw kunt u eenvoudig een groene jas geven die past in de omgeving. Daarom heeft de gemeente Ede een Europese subsidie gekregen om rond erven inheemse bomen en struiken aan te planten, soorten die hier van nature voorkomen.

Welke mogelijkheden zijn er?
Ook nieuwe beplanting bij bestaande en nieuwe bebouwing kan in aanmerking komen voor subsidie. In het agrarisch buitengebied planten we vooral laanbomen als eik, es, linde, zwarte els en knotwilg. Maar ook enkele hoogstammen (peer en appel) verfraaien uw erf; zo worden het erf en bebouwing ingepast in het omringende landschap. Ook struiken als hazelaar, kardinaalsmuts, lijsterbes, sleedoorn, vuilboom, hondsroos en gelderse roos horen in het buitengebied thuis.

Waar is nieuwe aanplant gewenst?
Erven, tuinen en beplanting rond schuren zijn in het buitengebied zeer beeldbepalend en karakteristiek in het agrarisch cultuurlandschap. Van oudsher bepalen grondsoort, (grond)waterstand en grondgebruik van de landerijen de bedrijfsvormen en de beplantingen. Daardoor verschillen per streek het boerderijtype, de indeling van het erf en het sortiment van bomen en struiken. Dit geeft de streek een eigen identiteit, herkenbaar voor de bewoners en aantrekkelijk voor de recreant. Ook de groene aankleding die past in de streek rond moderne (nieuwe) burgerwoningen en schuren komt zowel uw gebouw en erf als het landschap ten goede.

Hoe komt het beplantingsplan tot stand?
In het agrarisch gebied van de gemeente Ede kan iedereen gratis streekeigen beplanting krijgen rond het erf en rond bestaande schuren, nieuwe schuren en woningen, maar géén tuininrichting. Het beplantingsplan wordt in overleg met de medewerker landschapsbeheer van de gemeente (gratis) opgesteld. U moet zelf het plantwerk verzorgen, onderhouden en in stand houden. Deze regeling geldt alleen van 1 januari 2004 tot 1 januari 2006.

Waar kan ik me opgeven?
Aanmelden voor een advies en beplantingsplan kan bij Marnix Bout of Bert Budding, medewerkers landschapsbeheer. U kunt hen bellen op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur, telefoon (0318) 68 06 74, of e-mailen naar engs@ede.nl

Foto: Nieuwe bomen langs de kippenschuur (foto: Bert Budding) Nieuwe bomen langs de kippenschuur (foto: Bert Budding)

Foto: Landelijk erf met meidoornhagen en een oude hoogstam fruitboom (foto: Bert Budding) Landelijk erf met meidoornhagen en een oude hoogstam fruitboom (foto: Bert Budding)

Bijgewerkt op: 22 februari 2004