Gemeente Dordrecht


---

Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht van start

Vincent Brinkhof
Vanaf begin maart kunnen bewoners van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in Dordrecht gebruik maken van het Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht (GRD). Dit fonds biedt een aantrekkelijke mogelijkheid tot financiering van restauratie- en onderhoudskosten. Dordrecht is één van de eerste Nederlandse gemeenten die een dergelijk fonds heeft opgericht. Op 11 maart 2004 ondertekent Wethouder Kamsteeg in het stadhuis samen met de heer De Boer, bestuurslid van het Nationaal Restauratie Fonds, het contract tot samenwerking in het GRD.

De stad Dordrecht heeft meer dan 900 rijksmonumenten, ruim 160 gemeentelijke monumenten en vele beeldbepalende panden, iets waar de stad terecht trots op is. Vanzelfsprekend wil de gemeente al dit moois behouden. Het Rijk heeft voor restauratie en onderhoud van de vele rijksmonumenten diverse subsidieregelingen. Voor gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden gelden deze regelingen echter niet. Om deze ongelijkheid op te heffen heeft de gemeente Dordrecht het Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht opgericht. Eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden kunnen een beroep doen op dit fonds.

Lening tegen zeer lage rente
Het restauratiefonds spoort eigenaren, die belastingplichtig zijn aan hun kostbare bezit te restaureren en planmatig te onderhouden. Tegen een zeer lage rente (5% onder het markttarief, met een minimum van
1,5%) kan een hypothecaire lening worden afgesloten voor het bedrag dat nodig is om een restauratie of onderhoudsbeurt uit te voeren. Het maximale leenbedrag is EUR 500.000.

Bent u niet belastingplichtig?
Het Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht biedt `niet-fiscaal relevante eigenaren' de mogelijkheid om een subsidie, in plaats van een hypothecaire lening aan te vragen. Restaurerende instellingen, stichtingen of kerkbesturen kunnen een beroep doen op het fonds als zij hun gemeentelijk monument of beeldbepalend pand willen opknappen. Van de restauratie- of onderhoudskosten die voor subsidie in aanmerking komen, is ongeveer dertig procent uit dit fonds als bijdrage mogelijk. De subsidie kan maximaal EUR 500.000 bedragen.

Samenwerking Nationaal Restauratiefonds
Het Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht is ontstaan in een bijzondere samenwerking met het Nationaal Restauratiefonds te Hoevelaken. Het financiële deel van het gemeentelijk restauratiefonds is ondergebracht bij dit nationale fonds. Ook biedt het Nationaal Restauratiefonds eigenaren de mogelijkheid om een totaal-financiering af te sluiten, waarmee alle kosten van restauratie of onderhoud kunnen worden gefinancierd.