Imtech NV

Imtech / Nieuws
Persbericht over Imtech

23 februari 2004

Het Ziekenhuis Consortium brengt zorg weer dicht bij patiënt Startschot voor commerciële exploitatie ziekenhuizen

DE BILT, maandag 23 februari 2004

Met de oprichting van Het Ziekenhuis Consortium (HZC) is vandaag het startschot gegeven voor het commercieel exploiteren van ziekenhuizen, waardoor patiënten weer kunnen rekenen op deskundige en acute zorg in de buurt. HZC wil in de komende twee jaar zeker vijf ziekenhuizen of -locaties met exploitatieproblemen opkopen om deze vervolgens weer rendabel te maken.

Dit hebben de HZC-initiatiefnemers Sturkenboom & Partners (management in de zorg), VolkerWessels (integrale dienstverlening bouw) en Imtech (technische dienstverlener) vanmorgen bekend gemaakt na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.

Het Ziekenhuis Consortium volgt hiermee de succesformule van het Duitse beursgenoteerde Rhön Klinikum dat bij onze Oosterburen al meer dan 30 ziekenhuizen bezit. Net als haar Duitse evenknie wil HZC de behaalde winst grotendeels gebruiken om de zorg te verbeteren en in nieuwe ziekenhuizen te investeren. Het HZC wil hiermee een kentering in de ziekenhuissector bereiken en een einde aan de kaalslag in de zorgsector.

De eerste twee ziekenhuizen waarin het HZC beoogt te investeren, zijn het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord en het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. Het aantal moet in 2005 uitgroeien tot vijf en in 2007 zelfs tot een keten van minstens 10 ziekenhuizen. Alle aangekochte ziekenhuizen worden omgebouwd tot volwaardige ziekenhuizen met basisspecialismen en 24 uur bereikbaarheid voor acute zorg.

Financiële problemen

"25% van alle ziekenhuizen in ons land verkeert in ernstige financiële problemen", stelt initiatiefnemer Paul Sturkenboom, directeur van het gelijknamige adviesbureau, dat ziekenhuizen met problemen doorlicht en interim-directeuren levert.

"De zucht naar schaalvergroting sinds de jaren tachtig heeft ervoor gezorgd dat talloze kleinere ziekenhuizen moesten opgaan in grote `zorgfabrieken'. Dit leidde tot een bureaucratie van jewelste waardoor de kosten fors uit de hand liepen, met als gevolg dat vele ziekenhuizen hun deuren moesten sluiten of flink moesten snijden in de zorg en eigenlijk zijn verworden tot een soort polikliniek. Zelfs zonder afdeling spoedeisende hulp. Dat betekent dat nu ambulances veel kostbare tijd verdoen om naar een verder gelegen groot ziekenhuis te rijden. We moeten gewoon weer terug naar vroeger, met volwaardige ziekenhuizen in de buurt. En dat kan rendabel met onze deskundigheid."

Commerciële exploitatie is in Nederland op dit moment wettelijk nog niet mogelijk. Om die reden wordt vooralsnog gewerkt zonder winstoogmerk. Sturkenboom" Maar de overheid wil marktwerking. Niet voor niets is er een wetsvoorstel ingediend waardoor ziekenhuizen wel winst mogen maken en dat partijen van buitenaf risicodragend mogen investeren. Wat we nu al wel commercieel kunnen exploiteren is onder meer het beheer van de gebouwen, de levering van medische apparaten en medicijnen

Zorghotel 30% goedkoper

Het ondernemingsmodel achter HZC werkt efficiency in de hand. Sturkenboom: "Als ziekenhuis moet je niet alles zelf willen doen. Dat kost teveel geld. Daarom hebben we de zorgtaak gescheiden van de ondersteunende taken. En dat levert forse kostenbesparingen op. Er zijn immers deskundigen die het goedkoper en beter doen. Zo exploiteert Volker Wessels ons onroerend goed; onderhoud, renovatie en verbouwingen. Imtech beheert de ICT, installaties en energiehuishouding. Daarnaast gaan we samenwerken met partners met andere specialiteiten zoals catering. Waarom een eigen keuken met eigen personeel als een professionele marktpartij het beter en goedkoper kan.

Belangrijk is bovendien dat HZC gaat werken met een zorghotel. Nu worden patiënten verzorgd op de dure verpleegafdeling terwijl niet iedereen die zorg nodig heeft. Dat kan net zo goed in een drie tot viersterren-zorghotel waardoor de verpleegkosten met maar liefst 30% omlaag gaan.

Daarnaast zet het HZC het personeel zo gericht mogelijk in. Ingrepen worden op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur ingepland. Hierdoor wordt de inzet van kostbaar personeel in avond- en nachturen geminimaliseerd. Doordat het personeel minder wordt belast, nemen de werkdruk en het ziekteverzuim af, en neemt het werkplezier toe.

"Kortom, alle partijen hebben er baat bij. De overheid hoeft geen geld te verspillen om de verliezen van ziekenhuizen te financieren; het personeel kan doen waarvoor ze zijn opgeleid, alle ondersteunende taken worden immers uitbesteed; en de patiënt komt weer in een knus klein ziekenhuis in de buurt, dichtbij zijn familie", aldus Sturkenboom.