Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-024

Den Haag, 20 februari 2004

Belastingdienst pakt kinderziekten computersysteem aan

Naar aanleiding van berichten in de media over problemen bij de verwerking van voorlopige teruggaven en voorlopige aanslagen heeft staatssecretaris Wijn de Tweede Kamer geïnformeerd over herstelacties van de Belastingdienst.

Sinds het begin van de jaren negentig wordt de afwikkeling van aanslagen en teruggaven voor de inkomstenbelasting geautomatiseerd ondersteund door het Inkomsten Belasting Systeem (IBS). Als gevolg van veel aanpassingen de afgelopen jaren is dit systeem aan het eind van haar levensduur. Om die reden is de afgelopen jaren gebouwd aan een vervangend systeem: het Aanslag Belastingen Systeem (ABS). Dit systeem moet, naast de inkomstenbelasting, ook de vennootschapsbelasting ondersteunen. Vanaf begin 2003 is een begin gemaakt met een gefaseerde invoering van het nieuwe systeem.

Bij de oplegging van de voorlopige aanslagen en teruggaven voor 2004 is gebleken dat het ABS-systeem in de praktijk nog een aantal kinderziektes kent. Dit is buitengewoon vervelend, in de eerste plaats voor de belastingplichtigen die dit aangaat. De Belastingdienst zal er alles aan om de overlast voor belastingplichtigen zoveel mogelijk te beperken. Zo is er voor belastingplichtigen die in acute financiële problemen dreigen te komen inmiddels een voorziening voor uitbetalingen via de postkantoren beschikbaar.

De Belastingdienst werkt hard aan het oplossen van de opgetreden problemen. De afgelopen weken is steeds van geval tot geval bekeken welke herstelacties nodig zijn en hoe de betrokken belastingplichtigen het beste kunnen worden geïnformeerd. Tevens wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor de nu optredende problemen. De operationele aansturing is aangescherpt en de frequentie waarmee over de voortgang moet worden gerapporteerd opgevoerd.

Indien in de toekomst nog nieuwe incidenten zullen voordoen, zullen passende herstelacties worden uitgevoerd. De invoering van het ABS-systeem voor de vennootschapsbelasting is overigens uitgesteld tot het inkomstenbelastingdeel stabiel is.