Politie IJsselland

Persberichten Zwolle
van Zondag 22-feb-2004 07:00 uur
tot Maandag 23-feb-2004 06:59 uur
Piket: Frank Dijkema (038) 4963891
---


Zeven auto's in beslag genomen

Zwolle - Tijdens een controle op straatraces op zondagavond aan de Ceintuurbaan, Kranenburgweg, A28 en de Blaloweg werden zeven auto's voor controle meegenomen naar het hoofdbureau. Aan de auto's waren diverse onderdelen, zoals een sportuitlaat gemonteerd en voldeden niet aan de opgenomen gegevens in kenteken bewijs deel één. De Technische Verkeersanalyse zal de auto's nader onderzoeken.

(04-021872)


---


Inbrekers opgepakt

Zwolle - In de nacht van zondag op maandag kwam er een melding van een beveiligingsbedrijf binnen bij de politie dat het alarm van een kantoor aan de Burgemeester Drijbersingel was afgegaan. De beveiligingmedewerker had twee personen weg zien lopen in de richting van de Hedon. De politie stelde een onderzoek op in de omgeving van het kantoorpand. Op de Mozartlaan werd door politie een bestelbusje aangehouden met daarin drie mannen uit Utrecht. Eén man voldeed aan het signalement dat was opgegeven door de beveiligingsbeambte. Hierop werden de drie mannen uit Utrecht aangehouden voor poging tot diefstal. Toen het busje werd doorzocht vond de politie op de achterbank diverse soorten inbrekersgereedschap. De drie mannen werden meegenomen naar het bureau.

(04-021895)


---


Man bedreigd met mes

Zwolle - Zondagnacht werd een 36-jarige man uit Zwolle bedreigd door een 30-jarige man uit Zwolle. Toen de politie de verdachte aansprak, reageerde hij agressief naar de 36-jarige man. Hierop werd de 36-jarige man door de politie aangehouden en in de handboeien geslagen. Tijdens de fouillering werd het bewuste mes gevonden. De man werd aangehouden voor mishandeling en bedreiging.

(04-021898)


---


Einde


---- --


Politie IJsselland
Persberichten Kampen
van Zondag 22-feb-2004 07:00 uur
tot Maandag 23-feb-2004 06:59 uur
Door: Moniek Winters
Piket: Frank Dijkema (038-496 38 91)

---


Project 'Veilig winkelen' boekt goede resultaten

In mei 2003 is in Kampen het project 'Veilig winkelen' van start gegaan. 'Veilig winkelen' is een samenwerkingsverband tussen de ondernemingsvereniging van Kampen en IJsselmuiden, de gemeente Kampen, regionaal platform criminaliteitsbeheersing IJsselland en de politie IJsselland (team Kampen).
Dit project kent de volgende doelen:
1. Aantal aangiften winkeldiefstal verhogen met 10 % in eerste 2 jaar
2. Veiligheidsgevoel ondernemers en personeel verhogen
3. Vereenvoudigen van de aangifte en meldprocedure
4. Vereenvoudigen in de afwerking voor de politie
5. Toename tevredenheid bij opnemen aangifte
6. Toename aangifte bereidheid

In de nog korte periode van het bestaan van dit project zijn er al diverse activiteiten ondernomen.
Zo zijn alle winkeliers in het bezit van een aangifteformulier winkeldiefstal. Dit formulier kunnen winkeliers gebruiken in het geval er geen dader is aangehouden. In het verleden moest een winkelier die een winkeldiefstal ontdekte naar het politiebureau om aangifte te doen. Velen vonden dat deze tijdrovende bezigheid die niet opwoog tegen de ernst van het delict. De aangiftebereidheid was dan ook niet erg groot. Alle formaliteiten kunnen dus nu in de winkel worden afgehandeld. Dit heeft niet geleid tot een toename van het aantal aangiften van winkeldiefstal. In 2002 werd 132 maal aangifte gedaan. In 2003 bedroeg het aantal aangiften 117.
Een flink aantal winkeliers heeft het personeel een training winkeldiefstal laten volgen. Tijdens deze training leert het winkelpersoneel om winkeldiefstal te signaleren en aan te pakken.
Inmiddels hebben zich ongeveer 10 winkels aangemeld om een Security-check in hun winkel te laten uitvoeren. Er wordt onder andere gekeken naar de geldstromen binnen de winkel, sleutel- en toegangsbeheer, preventie van interne diefstallen en inbraakpreventie. De kosten van deze check bedragen ongeveer 30 euro. De gemeente Kampen draagt een deel van deze kosten.
Twee winkels die deelnemen aan het project hebben in deze korte periode al uitstekende resultaten behaald. De derving binnen het bedrijf bleek met maar liefst 10 en 25 % te zijn afgenomen.

Over enkele weken komen alle aan het project deelnemende supermarkten in Kampen en IJsselmuiden, samen met de gemeente en de politie, voor een overleg bij elkaar. Het centrale thema tijdens deze bijeenkomst is:
"Hoe kunnen wij gezamenlijk een vuist maken tegen groepen winkeldieven die regelmatig winkeldiefstallen plegen?"
Uit politiecijfers blijkt dat de meeste winkeldieven in supermarkten worden aangehouden. Veelal is een groep winkeldieven regelmatig bij verschillende winkels actief. Tevens blijkt dat indien een winkeldief wordt aangehouden in een winkel en daar een winkelverbod krijgt, dat dezelfde persoon enkele weken later weer wordt aangehouden bij een andere winkel. Door regelmatig contact tussen de verschillende winkels kunnen de ondernemers elkaar attenderen op deze winkeldieven. Dit kan preventief werken en waarschijnlijk zal dat vaker een aanhouding betekenen.

Themadag "Anti-winkeldiefstal" op scholen voortgezet onderwijs
In de afgelopen weken is er vanuit het project overleg geweest tussen 3 supermarktondernemers, 3 scholen voor voortgezet onderwijs, het Haltburo en de politie. Er is bewust een keuze gemaakt tussen de ligging van de scholen en de supermarkten. De drie scholen, Ichthusschool in IJsselmuiden, Ichthuscollege in Kampen en het Almere college aan de Dr. Damstraat liggen in de buurt van supermarkten C1000 Joosten, C1000 Kuiper en Super de Boer Vlaar. De leerlingen van de deze scholen komen regelmatig deze winkels.

De deelnemende supermarkten ondervinden niet meer overlast dan andere winkels. Bij een aantal winkels zijn daarvoor wel aparte regels opgesteld. Veelal mogen groepen scholieren met niet meer dan 3 of 4 personen tegelijk naar binnen.
Uit cijfers van het Haltburo blijkt dat het aantal aanhouding voor winkeldiefstal laag ligt in Kampen en IJsselmuiden. Dat zou kunnen betekenen dat de jeugd hier minder steelt, maar het lijkt realistischer om te stellen dat er minder aandacht voor is.
De opzet van de themadag is preventief. Het doel van deze dag is de leerlingen bewust te maken van het probleem winkeldiefstal.

De supermarkten, scholen, Haltburo en politie hebben naar aanleiding van dit overleg besloten om gezamenlijk een themadag "Anti-winkeldiefstal " te organiseren. Deze dag wordt gehouden op 22 april 2004.
Tijdens die dag zullen medewerkers van Halt, supermarktpersoneel en de politie op school aanwezig zijn.**

---


Man gewond na schietincident

In navolging op een eerder bericht kunnen we nu het volgende vertellen.

Een 35-jarige inwoner van Kampen kwam zaterdagvroeg thuis en liet de deur van zijn woning aan de Kalverhekkenweg openstaan zodat zijn vrouw, die even later zou komen, ook naar binnen kon. Bij binnenkomst zag de vrouw een voor haar onbekende jongeman in de woning. Deze 20-jarige man uit IJsselmuiden was onder invloed . Op de weg naar huis had hij zich vergist in de woning.

Toen de 35-jarige bewoner de man ook had opgemerkt vroeg hij aan hem of hij de woning wilde verlaten. Toen de 20-jarige man daar niet aan voldeed, haalde de Kampenaar een vuurwapen tevoorschijn en loste na meerde malen te hebben gewaarschuwd een schot op de jongeman waardoor deze gewond raakte aan zijn schouder. De vrouw belde vervolgens met 112 en de 35-jarige man bekommerde zich om de verwonding van het slachtoffer. De gewonde man is naar een ziekenhuis in gebracht en daar opgenomen. Het vuurwapen is in beslaggenomen en de schutter is aangehouden en ingesloten voor onderzoek. Het onderzoek wordt voorgezet.


---- --


Persberichten Politie IJsselland
Dagrapport Pers Hardenberg/Dalfsen/Ommen
van Zondag 22-feb-2004 07:00 uur
tot Maandag 23-feb-2004 06:59 uur
piket: tel. (038) 496 38 91
---


Aanrijding
Dalfsen - Aan de Dommelerdijk vond op zondagochtend (11.19 uur)een kop-staart aanrijding plaats. Een 48-jarige man uit Dalfsen reed op de Dommelerdijk en kwam uit de richting Oudleusen. Voor hem reed een 69-jarige man uit Dalfsen die op een gegeven moment rechtsaf wilde slaan. De man achter hem had dit te laat door en botste hierdoor met zijn auto tegen de auto van de 69-jarige man. Door de klap van de aanrijding kwam de 48-jarige man na de aanrijding tegen een boom aan. De 69-jarige man liep een hoofdwond op. Een 67-jarige vrouw die bij hem in de auto zat, liep ribklachten op.
(04-021759)


---


Snelheidsovertredingen
Lemele - Aan de Lemelerweg werd zaterdagmiddag (13.12 uur) een 48-jarige motorrijder uit Warnsveld staande gehouden. Hij reed 139 km/h waar 80 km/h is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid.
(04-021783)


Lemele - Aan de Lemelerweg werd op zaterdagmiddag (17.06 uur) een 34-jarige man uit Nijverdal met de laser op snelheid gecontroleerd. Hij reed 147 km/h waar 80 is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal voor overschrijding van de maximumsnelheid.
(04-021791)


Sibculo - Op de N36 werd op zondagmiddag een 35-jarige man uit Emmen op snelheid gecontroleerd. Hij reed 155 km/h waar 100 is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij werd bekeurd voor overschrijding van de maximumsnelheid.
(04-021839)


---


Carnavalsoptocht rustig verlopen
Lemelerveld - Op zaterdagochtend werd de langste carnavalsoptocht ooit gehouden in Lemelerveld. De optocht is rustig verlopen. Ook de oversteek over de N348 verliep zonder problemen.
(04-021713)


---


Einde dagrapport Pers Hardenberg/Dalfsen/Ommen


---- --


Persberichten politie Salland
van Zondag 22-feb-2004 07:00 uur
tot Maandag 23-feb-2004 06:59 uur
Door : Wim Dierkx
Piket: Frank Dijkema
038 - 4963891.


---


Valse kentekenplaten

RAALTE - Op de Deventerstraat werd zondagmiddag een auto aangetroffen met 'valse' kentekenplaten. Het aangetroffen kenteken was afgegeven voor een ander type en kleur auto. De auto die eigendom is van een 20-jarige Raaltenaar werd in beslaggenomen. Er wordt een nader onderzoek ingesteld naar de herkomst van de auto.


---


Aanhoudingen na belediging en wildplassen

RAALTE - Zondagavond zijn op de Brugstraat twee mannen van 25 en 35 jaar uit Nijverdal aangehouden. De jongste stond tegen een hek te urineren en hem werd een bekeuring aangezegd. De andere man bemoeide zich met deze situatie en duwde tegen een politieman aan. Beide mannen werden aangehouden, nadat zij zich ook nog eens beledigend tegen de politiemensen uitlieten en hen bespuugden. Zij verkeerden onder invloed van alcohol. Zij werden ter ontnuchtering ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.


---


Aangehouden na belediging

RAALTE - Op de Almelosestraat werd maandagmorgenvroeg een 20-jarige man uit Heino aangehouden. Hij bemoeide zich met een bekeuringsituatie, waarbij 3 'wildplassers' waren staande gehouden. Hem werd verzocht te vertrekken. Hij beledigde daarbij bij herhaling een van de dienstdoende politiemensen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.


---


---- --


Dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland
van Zondag 22-feb-2004 07:00 uur
tot Maandag 23-feb-2004 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket:038-4963891
---


Geheime zender uit de lucht

KUINRE - Samen met de Radio Controle Dienst werd zondagmorgen een onderzoek ingesteld in een woning aan het Vijverpark. Op de zolder was een 31-jarige bewoner aan het zenden. De zender werd in beslaggenomen. Door de RCD wordt proces-verbaal opgemaakt.
(04-021741)


---


Politieteam Steenwijkerland in actie tegen hennepkwekerijen


Het politieteam Steenwijkerland heeft in de achterliggende periode de hennepkweek stevig aangepakt. Eind vorig jaar werd een grote kwekerij in de binnenstad van Steenwijk opgerold. Hier werden ruim 1900 plantjes aangetroffen. Vorige week werd een grote kwekerij in de Koematen opgerold. Dit betrof een professionele kwekerij die recent was aangelegd in twee grote afgeschermde ruimtes. Hier werden bijna 800 plantjes aangetroffen. Afgelopen woensdag werd weer een kwekerij in Willemsoord opgerold. Ook hier was de kwekerij uiterst professioneel aangelegd. Er werden bijna 1800 planten aangetroffen en vernietigd. Een dag later werd in een woning in Steenwijk een hennepkwekerij ontmanteld. Ditmaal met ruim 400 planten. Eind januari werd in een schuur bij een woning in Kuinre een kwekerij met 150 planten geruimd. In een woning in Blokzijl werden 80 plantjes aangetroffen.
In alle gevallen werden alle goederen, dus ook lampen, filters en dergelijke in beslag genomen en vernietigd.

---


Einde dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland


---- --


Persberichten politie Deventer e.o.
van Zondag 22-feb-2004 07:00 uur
tot Maandag 23-feb-2004 06:59 uur
Door : Wim Dierkx
Piket: Frank Dijkema
038 - 4963891.


---


Weggerend na aanrijding

DEVENTER - Maandagmorgenvroeg is een 19-jarige automobilist uit 's-Gravenhage aangehouden omdat hij, na een aanrijding op de Rijksweg A1, er vandoor was gegaan, zonder zijn identiteit bekend te maken. Hij was tegen de middenvangrail gebotst, uit de zwaar beschadigde auto gestapt en weggerend. Korte tijd later werd hij elders in de stad aangehouden. Daarbij bleek hij onder invloed van alcohol te zijn (515 ug./l.). Ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 5 uur.


---


---- --