Ingezonden persbericht


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bod van een consortium op het Slotervaart-ziekenhuis


1.
Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Financieel Dagblad d.d. 23 februari jl., over het bod van een consortium op Slotervaart? 1)


2.
Klopt het dat in april voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een bod wordt uitgebracht op een algemeen ziekenhuis, namelijk het Slotervaart-ziekenhuis? Klopt het dat het de bedoeling is om later vijf andere ziekenhuizen op commerciele basis te gaan exploiteren? Zo ja, kunt u een overzicht geven van deze ziekenhuizen?


3.
Hoe komt het dat u de plannen van het consortium niet of onvoldoende kende om hier een oordeel over te hebben, zoals u hebt geantwoord op eerdere schriftelijke vragen 2), terwijl deze ziekenhuizen al jaren met problemen kampen? Bent u niet eerder op de hoogte gebracht van deze ontwikkeling?


4.
Deelt u de mening dat het hier om noodzakelijke zorg gaat, waaronder Spoedeisende Hulp en interne geneeskunde, en dat dit type zorg zich niet leent voor commerciële exploitatie en dat het de taak is van de overheid om deze zorg te waarborgen?


5.
Op welke wijze wordt een onderscheid gemaakt tussen publiek en privaat geld bij het exploiteren van ziekenhuizen op commerciële basis? Hebt u zicht op de winst die hierdoor wordt gemaakt en waar deze winst vervolgens wordt ingezet?


6.
Bent u bereid om de informatie over het consortium, de verdere plannen om in de komende jaren andere vijf noodlijdende ziekenhuizen op te kopen en uw standpunt hierover voor 10 maart a.s. naar de Kamer te versturen?

Het financieel Dagblad d.d. 23 februari 2004
schriftelijke vragen 792


---- --