Commissariaat voor de Media

Hilversum, 23 februari 2004

Maximale boete voor lokale omroep SALTO

De Amsterdamse lokale omroep Salto staat toe dat een drietal programma-aanbieders stelselmatig de mediawet overtreden. De vastgestelde overtredingen van de Mediawet en het feit dat Salto onvoldoende toezicht houdt op de programma's die via hun kanalen worden uitgezonden, is voor het Commissariaat voor de Media aanleiding een boete van 17.800 euro op te leggen.

Stichting Paigham, Calypso en Radio Shabnam zijn programma-aanbieders die via Wereld FM, een kanaal van Salto, radioprogramma's uitzenden. In die programma's is sprake van het foutief vermelden van sponsors en het doen van oproepen om onder andere met sponsors zaken te doen. Deze vorm van uitzenden van reclameboodschappen is niet toegestaan.

Naar aanleiding van klachten is al in 2002 opheldering gevraagd bij het Amsterdamse Salto over vermeende overtredingen van de Mediawet. Omdat de klachten ook in 2003 bleven aanhouden is door het Commissariaat voor de Media nader onderzoek ingesteld en zijn eind september 2003 op locatie opnamen gemaakt van uitzendingen van Stichting Paigham, Calypso en Hum Nau (Radio Shabnam). Omdat de uitzendingen in de Hindoestaanse taal werden uitgezonden, zijn de banden vertaald. Overduidelijk bleek er sprake te zijn van het uitzenden van reclameboodschappen buiten de daartoe speciaal ingerichte reclameblokken, het in strijd met de regels vermelden van sponsors en het als reclameboodschap uitzenden van sponsorvermeldingen.

De eerdere verklaring van Salto uit 2002 dat er geen sprake is van overtredingen en het feit dat Salto blijkbaar geen toezicht houdt op de programmaonderdelen die onder haar verantwoordelijkheid zijn uitgezonden, neemt het Commissariaat voor de Media hoog op. De voorgenomen boete is de maximale boete die aan een lokale omroep voor deze overtreding kan worden opgelegd.

Op 15 maart heeft Salto in een hoorzitting de gelegenheid zich te verdedigen. Een definitieve uitspraak volgt daarna.

Noot voor de redactie,

Commissariaat voor de Media