Artsen zonder Grenzen


Opnieuw massaslachting in Noord-Uganda
maandag 23 februari 2004

Rebellen in het Noorden van uganda hebben opnieuw een massaslachting aangericht in een vluchtelingenkamp in het gebied Lira, vlakbij het dorpje Ogur, op 20 km afstand van de stad Lira. Er zijn naar schatting 200 mensen op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Tientallen mensen raakten gewond. 56 gewonden zijn naar het ziekenhuis in Lira overgebracht. 1 Vrouw is direct na aankomst overleden. De gewonden waren er enstig aan toe, naast schotwonden en kapmeswonden hadden veel mensen ernstige brandwonden aan hun hoofd, schouders en armen. De bewoners die de slachting overleefden, houden zich vermoedelijk schuil in de bush of zijn op weg naar de stad Lira. AzG wil het kamp vandaag opnieuw bezoeken.

Joke Zeydner is als arts werkzaam voor Artsen zonder Grenzen, De mensen zijn in hun hutten gejaagd en daarna zijn hun hutten, meestal gemaakt van gras, in brand gestoken. 2 Weken geleden vond hier ook ook als zo'n ernstige aanval paats met veel doden en gewonden. Het is een vreemd gevoel: hier in de stad Lira is het veilig, maar 20 kilometer ver weg vinden gruwewlijke aanslagen als deze plaats. Door de onveiligheid buiten de stadsgrens is het voor AzG op dit moment helaas onmogelijk de bevolking in het omliggende gebied te helpen".
---