Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 februari 2004

Startersleningen beschikbaar voor huurders van
wijkvernieuwingsgebieden

Huurders die in Eindhoven in wijkvernieuwingsgebieden wonen, krijgen de gelegenheid in hun vernieuwde buurt een woning te kopen. De gemeente Eindhoven heeft hiervoor in samenwerking met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (afgekort SVn) de "Starterslening" ontwikkeld. Deze lening wordt door de gemeente verstrekt, in samenwerking met de Eindhovense woningcorporaties en het SVn.

Een Starterslening is een aanvullende lening voor huurders die een huis willen kopen, maar daarvoor eigenlijk onvoldoende inkomen hebben. De Starterslening is een extra lening, die bedoeld is om het verschil tussen het maximale hypotheek-bedrag en de totale aankoopsom van de woning te financieren. In Eindhoven is de Starterslening bedoeld voor mensen die in de integrale wijkvernieuwingsgebieden wonen.

De gemeente stelt in totaal vijf miljoen euro beschikbaar. Dit geld, afkomstig uit de verkoop van de aandelen Bouwfonds in 1999, wordt beheerd door het SVn. Het gaat om een zogenaamd 'revolving fund'. Dit betekent dat de aflossingen op de leningen terugvloeien in het fonds. Tussentijds zal de regeling worden geëvalueerd. De gemeenteraad kan tussentijds meer gebieden benoemen die voor de regeling Starterslening in aanmerking komen.

De Starterslening wordt aangevraagd als duidelijk is welke woning iemand wil kopen. Aan de Starterlening zijn diverse voorwaarden verbonden. Over de Starterslening is een brochure verschenen.

Die is verkrijgbaar bij de woning-bouwcorporaties en bij het Informatiecentrum van de gemeente Eindhoven. De brochure is ook van internet te downloaden via www.wijkvernieuwing.eindhoven.nl

© 2004 Gemeente Eindhoven