Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 20-2-2004

Kamerbrief over de uitvoering van de Wet zelfstandigen Ziekenfondswet

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2451108

20 februari 2004

Ik ontving op 26 januari jl. uw brief inzake het verzoekschrift van de heer H.J. Lagerwaard te Amersfoort met betrekking tot de uitvoering van de Wet zelfstandigen Ziekenfondswet.
De Staatssecretaris van Financiën heeft u op 27 januari 2004 (kenmerk BCPP 2003-02795) geïnformeerd over zijn standpunt. Ik deel u mede dat ik -gelet op de door ons hoogste rechtscollege gewezen arresten over deze wetgeving- het antwoord van de Staatssecretaris van Financiën onderschrijf. De Hoge Raad der Nederlanden is in diverse arresten over de Wet zelfstandigen in de Ziekenfondswet en de daarop gebaseerde regelingen uitvoerig ingegaan op diverse aspecten van de wet. De Hoge Raad heeft daarbij aangegeven dat de wetgever bepaalde keuzes heeft gedaan waarin hij niet kan treden. De Hoge Raad heeft uitgesproken dat de wetgever in redelijkheid tot deze keuzes heeft kunnen komen en dat daarbij niet is gehandeld in strijd met het gelijkheidsbeginsel, het zorgvuldigheidsbeginsel, het evenredigheidsbeginsel of enig ander algemeen rechtsbeginsel (HR, 21 februari 2003, nr. 36.558 en HR, 7 maart 2003, nr. 36.642).

Gelet op de op handen zijnde wijziging van het stelsel van ziektekostenverzekeringen ben ik niet voornemens thans nog grote wijzigingen in de Ziekenfondswet aan te brengen. In het thans bij de Raad van State voorliggende voorstel van wet tot wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en enige andere wetten in verband met de beëindiging van de toegang tot die verzekering voor diegenen die op of na de inwerkingtreding van deze wet arbeidsongeschikt worden (Wet einde toegang verzekering WAZ) van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn regels gesteld teneinde te bewerkstelligen dat de ziekenfondsverzekering voor zelfstandigen kan worden gecontinueerd als de WAZ, waaraan deze ziekenfondsverzekering is gekoppeld, niet langer bestaat.

Tenslotte deel ik u mede dat noch in de Wet zelfstandigen Ziekenfondswet, noch in de Ziekenfondswet, aan de Staatssecretaris van Financiën of aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport specifieke bevoegdheden zijn gegeven om van de wettelijke bepalingen af te wijken.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst