Gemeente Amsterdam

Lagerhuis Indische Buurt
23 februari 2004 - Indische buurt
Er gebeurt momenteel veel in de Indische Buurt. Bewoners hebben het initiatief genomen om hun buurt een nieuwe impuls te geven. Zo komt er een platform voor bewoners, ondernemers, beleidsmakers, politici, politie, jongeren- en welzijnswerkers en alle andere mensen die zich op wat voor manier dan ook betrokken voelen bij de Indische Buurt.

In november 2003 is de aanzet gegeven met de buurtbijeenkomst Indische Buurt 2010. Daar zijn allerlei initiatieven ontstaan die van de Indische Buurt een kleurrijke en prettige buurt moeten maken. Zo wordt er gewerkt aan een kunstroute door de buurt, gaan buurtbewoners eens per maand de straat op om andere buurtbewoners te begroeten, is er een rondleiding in een moskee geweest en is er begonnen met een maandelijkse buurtborrel. Het is maar een greep uit de projecten die gericht zijn op ontmoeting, creativiteit en een grenzeloze ambitie om de buurt mooi, leuk, schoon en veilig te maken én te houden.

Platform

Een ander initiatief waar de afgelopen maanden aan gewerkt is, is het creëren van een platform voor bewoners, ondernemers, beleidsmakers, politici, politie, jongeren- en welzijnswerkers en alle andere mensen die zich op wat voor manier dan ook betrokken voelen bij de Indische Buurt. Daarvoor wordt een beproefd recept gebruikt, namelijk de Lagerhuisformule die alom bekend is van televisie.

Maandelijkse bijeenkomst

Het is de bedoeling dat dit met uitzondering van de zomermaanden een maandelijks terugkerende bijeenkomst wordt, waar over actuele en structurele problemen, positieve ontwikkelingen en nieuwe initiatieven gediscussieerd wordt. Geïnteresseerden kunnen toeschouwer zijn, maar zich ook als debater opgeven. Voor ieder hoofdthema wordt een aantal betrokken instanties en (ervarings)experts gevraagd om actief aan de discussie mee te doen. Daarbij wordt extra aandacht gegeven aan jongeren, ouderen en allochtonen die nogal eens ontbreken bij dit soort gelegenheden. We willen graag uit alle hoeken van de buurt horen wat de meningen zijn over hoe het beter zou moeten en kunnen.

De eerste bijeenkomst

De eerste editie van het Lagerhuis Indische Buurt vindt plaats op woensdag 10 maart van 20.00 tot 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur). In het Wijkcentrum Indische Buurt, Obiplein 16.

Deze eerste editie vindt plaats onder de titel: Wel - louche - zijn!? Wat is de toekomst van de welzijnsvoorzieningen in de Indische Buurt?Sluit het welzijnswerk wel aan bij de behoeften die er in de buurt zijn? Is het welzijnswerk tegenwoordig nog wel nodig? Hoe moet het in de toekomst met de Naschoolse Opvang, het Verzorgingshuis en het jongerenwerk? Deze en andere relevante onderwerpen over welzijnsvoorzieningen zullen aan bod komen, verpakt in krachtige en prikkelende stellingen.

Jeroen Frissen, raadslid voor GroenLinks van het Stadsdeel Zeeburg zal de avond voorzitten.

Belangstellenden kunnen de avond bijwonen of zich voor 5 maart opgeven als debater. Meer informatie bij Astrid Kuiper, Delistraat 17hs 1094 CT Amsterdam, tel: 06 50226777, e-mail: astrid@mad6.demon.nl

© Gemeente Amsterdam